• Ez az idei év utolsó heti riportja. Kellemes karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!
  • A várakozásoknak megfelelően újabb 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa idei utolsó kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamat 9,75 százalékra, míg az egynapos hitelkamat 11,75 százalékra csökkent.
  • Az előzetes hírekkel ellentétben, 0,1%-kal csökkent az idei harmadik negyedévben a brit GDP negyedéves alapon. Ez pedig növeli annak kockázatát, hogy végül a brit gazdaság technikai recesszióba kerül.
  • Egész héten rossz széria uralkodott a tőzsdéken. Ázsiában estek a tőzsdei mutatók, míg Európában kis elmozdulások mellett bizonytalan hangulat, és az amerikai piacon sem láthattunk tartós javulást.
  • Kisebb mértékben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben éves összevetésben. A fogyasztói kiadások 3,1%-kal növekedtek, az előzetesen becsült 3,6% helyett.

Kapaszkodik a forint

Hétfő délután 385 fölé emelkedett a forint jegyzése az euróval szemben. Kedden és szerdán kicsit javulni tudott, és 384,57-re is benézett, majd az MNB döntése után, csütörtökön már 382,25-ös mértéket is meglépte. Péntek reggel 382,3 körül járt a forint az euróval szemben. A dollárral szemben a hét vége felé 347,5 körül járunk, bár a hetet 352,07-es ponton kezdte a magyar fizetőeszköz. Az EUR/USD árfolyam a hétfői 1,0923-as szint után komótosan 1,10 fölé kapaszkodott péntekre.

Inflációs adatok Európából

Közölte az Eurostat a friss tagállami inflációs statisztikáját. Novemberben Magyarországon 7,7% volt az éves infláció, miközben Csehországban 8% éves áremelkedést kalkuláltak, így Csehország került az élre a listán. Magyarország után Szlovákia és Románia következik, egyaránt 6,9%-os éves inflációval, majd lengyel 6,3%-os áremelkedés látható. Az Európai Unió átlaga 3,1%, az eurózónáé 2,4% volt novemberben, viszont továbbra is Magyarországon drágult az élet a legnagyobb mértékben.