• Minden tekintetben az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult az infláció az Egyesült Államokban novemberben: az éves áremelkedés 3,1% volt, ami csökkenést jelent az előző havi 3,2%-hoz képest. A maginfláció változatlanul 4% volt novemberben.

  • Az amerikai jegybank magyar idő szerint kedd este 8-kor közzétette kamatdöntő üléséről szóló közleményét az előrejelzésekkel együtt. Az irányadó kamat nem változott, továbbra is 5,25-5,5%.
  • A német gazdaság az idén várhatóan enyhén zsugorodik, jövőre pedig alig növekszik a gyenge külföldi kereslet, a zöld átmenet támogatásainak csökkenése és a magas kamatlábak miatt – írta a Reuters a német központi bank, a Bundesbank prognózisa nyomán.
  • Októberben az építőipari termelés volumene 1%-kal meghaladta az előző havi szintet – jelentette a KSH. Ezzel ugyan az ágazat teljesítménye nem tört ki lefelé tartó trendjéből, de szépíti az összképet.

Sikerült visszatérnie a forintnak 380 alá

A hét elején 382 körül mozgott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A hét közepén érkezett pozitív híreknek a hatására azonban erősödni kezdett, egészen 378-ig. Péntekre egy kicsit visszaesett, de még így is 380 alatt, 379,6 környékén mozognak a jegyzések.

A dollárral szemben hasonló tendenciát láthatunk, a hét eleji 354-es szintről, egészen 345-ig menetelt a forint. Péntekre itt is visszaesett picit, egészen 347-ig.

Az EUR/USD alakulása nem a dollárnak kedvezett, a hét második felében 1,078-ról egészen 1,098-ig esett az árfolyam.

Bajban a magyar ipar

Októberben az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal elmaradt az előző havi szinttől, éves alapon számolva (kiigazítva) 2,8%-os a visszaesés. A mai részletes adatközlés fő számai megegyeznek a múlt heti előzetes jelentésben látottakkal. A szektor kilátásait a romló rendelési adatok rontják.

Gyengén kezdte a negyedik negyedévet az ipar, ezzel pedig folytatódott a stagnálás közeli trend a szektorban. Az energiaválság elakasztotta a koronavírus-járvány utáni helyreállást, 2022 második fele zsugorodást hozott, az idén pedig hónapról hónapra a pandémia előtti termelési csúcs közelében alakul a kibocsátás.