• Németországi ipari termelés októberben váratlan fordulatot véve 0,4%-kal csökkent az előző hónaphoz képest – jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. Ez már az ötödik egymást követő havi bázisú csökkenés – írta a Reuters.
  • A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest októberben. 2023-ban mindössze 3 olyan hónap volt, amikor havi bázison nőni tudott a forgalom, vagyis a kilábalás még mindig nem jött el a hazai boltokban.
  • A KSH által közölt előzetes adatok szerint 2023 harmadik negyedévében a GDP 0,9%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest ugyan a GDP még kismértékben csökkent (0,4%-kal).

Gyengül a forint az euróval és dollárral szemben

A hét elején 380 körül mozgott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, aztán csütörtökre már egyhavi mélypontra gyengült, és a 382-es szint felett is járt. A péntek reggeli inflációs adatokra további enyhe gyengüléssel reagált a forint, de drámai változás egyelőre nincs. A dollárral szemben hasonló tendenciát láthatunk, köszönhetően a dollár egész hét folyamán mutatott folyamatos erősödésének. A hét eleji 348 HUF/USD szintről péntekre már a 355-ös árfolyamot is megközelítette.

Pozitív meglepetés: 7,9% az infláció

A KSH péntek reggeli közlése szerint novemberben az előző évhez képest 7,9%-kal emelkedtek, az előző hónaphoz viszonyítva viszont már stagnáltak a fogyasztói árak. Ez az adat egy hajszállal kisebb az előzetes várakozásoknál, így a monetáris politikára érdemi hatása valószínűleg nem lesz. Év végére az infláció így akár 6 százalék közelébe is csökkenhet.