▪ A francia és a német gazdaság is nehéz helyzetben van novemberben, nem javul érdemben a helyzet a szolgáltatószektorban és a feldolgozóiparban - ez derül ki a frissen közölt BMI-statisztikákból.

▪ Németországban a harmadik negyedévben 0,1%-kal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint. A visszaesést elsősorban a háztartások kiadásainak figyelemre méltó 0,3%-os csökkenése okozta, miközben a kormányzati kiadások növekedtek.

▪ Szeptemberben 558 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, ami 14,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál - derült ki a KSH friss adataiból. A nettó átlagbér 371 ezer forinton alakult. Mindez a bérdinamika lassulását jelzi, hiszen az elmúlt hónapokban 15% feletti emeléseket láttunk.

▪ A gazdasági nehézségek ellenére folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban Magyarországon. Augusztus és október között 4 millió 745 ezren dolgoztak, ami új rekordot jelent. Egy év alatt a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 26 ezer fővel nőtt, miközben a külföldön dolgozóké 12 ezerrel emelkedett.

Érdemben nem tudott előre lépni a forint

Hétfőn 378,75-ös szinten kezdett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A hét közepén folyamatosan gyengült, 380 fölé is benézett az árfolyam, azonban csütörtökre sikerült magára találnia, így pénteken ismét a hét eleji, 379 környéki árfolyamon mozognak a jegyzések. A dollárral szemben ugyanilyen görbét írt le a héten a forint, jelenleg 348 környékén pihen az árfolyam.

A dollárnak azonban sikerült – hacsak minimálisan is – erősödnie a héten az euróval szemben. A hét eleji 1,94-es szintről, egészen a péntek délelőtti 1,090-ig.

Ismét csökkent az alapkamat

Kedden délután a Magyar Nemzeti Bank bejelentette: az irányadó kamatát 75 bázisponttal, 12,25%-ról 11,5%-ra csökkentette. Megnéztük, ez a döntés hogyan fogja befolyásolni a hitel- és betéti kamatokat, azaz várhatunk-e alacsonyabb kamatokat a jegybank kamatvágása miatt.

Az MNB még tavaly emelte 13%-ra a jegybanki alapkamatot (közben alkalmazott egy ettől eltérő 18%-os irányadó kamatot is), majd idén októberben sor került az első ilyen vágásra is, már 75 bázisponttal, majd kedden jött a hír, hogy a monetáris testület ismét 75-öt vág, az alapkamat így 11,5%-ra csökkent.