• 0,9%-kal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest a magyar GDP, ezzel véget ért a gazdaság recessziója. Az éves átlagos GDP-bővülésre vonatkozó prognózisok 2,1 és 4,3% közöttiek.

  • Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, de megindult az emelkedés az amerikai tőzsdéken, ezt követően pedig Európában és Ázsiában is jó lett a hangulat. A magyar tőzsdén viszont elfogyott a lendület.
  • Jövő kedden kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács, viszont jó eséllyel a következő hónapokban is marad a 75 bázispontos ütemben folytatódó a kamatcsökkentési sorozat. Februárban lehet először 10 százalék alatt az alapkamat.
  • Csaknem a két éve látott legmagasabb szintre, 1,87 millióra ugrott az amerikai munkanélküli segélyben tartósan részesülők száma, miközben a munkavállalóknak egyre nehezebb új állást találniuk. A dollár gyengülni kezdett az adatközlés után.
Egyelőre nem mozdul a forint

Hétfőn 377,29-es szinten kezdett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, amiről csak kicsit tudott elmozdulni. Szerdán 376,7-re tudott erősödni. Pénteken alig mozdul az árfolyam, 377,5 körül jár az euró jegyzése.

A dollárral szemben kissé erősödni tudott a forint, a hétfői 352,58-as szint után most 348 körül járunk.
A dollár egyelőre csak próbálkozik az ismételt erősödéssel, most 1,0836 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami egyelőre minimális, 0,1 százalékos erősödést jelent az amerikai deviza szempontjából.

Továbbra is vezet a magyar infláció

Egyszámjegyű az infláció egész Európában! Az Eurostat által közzétett rangsor élén Magyarország áll 9,6%-os árdinamikájával, de szorosan mögötte van Csehország a szeptemberről októberre 8,3%-ról 9,5%-ra emelkedett mutatójával.

Októberben már három olyan ország volt, ahol éves összevetésben áresést jelentett az Eurostat, ami a furcsa bázishatásnak és az energiaárak gyors esésének köszönhető, így Hollandia mellett negatív árindexet láthatunk Belgiumban és Dániában is.