• A Bank of England (BoE) csütörtökön változatlanul hagyta a kamatlábakat. A monetáris politikai bizottság 6-3 arányban szavazott a jegybanki alapkamat 5,25%-on tartása mellett, három tag pedig egy újabb 25 bázispontos emelést preferált 5,5%-ra.
  • Az amerikai jegybank, a Federal Reserve magyar idő szerint, szerdán este 7-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank nem változtatott az irányadó kamaton, az irányadó sáv továbbra is 5,25-5,5%.
  • Németország exportja jelentős visszaesett szeptemberben: a szövetségi statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a gyenge globális kereslet miatt fájdalmasan csökkent a kivitel. A jelentésből kiderült, hogy a német export szeptemberben 2,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, ami meghaladta a londoni tőzsdecsoport (LSEG) által végzett felmérés által előre jelzett 1,1 százalékos visszaesést.
  • Kedden kijöttek a fontos makroadatok az eurózónából: az infláció éves szinten 2,9% volt októberben a valutaövezetben, ami jelentős csökkenést jelent az előző havi 4,3%-os éves inflációhoz képest. Az esés nagyobb, mint amit az elemzők vártak, 3,1% volt a Reuters konszenzusa.

Sikerült előrelépnie a forintnak

384-es árfolyamon indította a hetet a forint az euróval szemben. Hétfőn erősödött, majd szerdán elindult a lejtőn és visszatért a hét eleji szintre. Péntekre azonban összekapta magát, jelenleg 381 környékén mozognak a jegyzések. A dollárral szemben ugyanígy teljesített a héten a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 358 környékén pihen az árfolyam.

A dollár felült a hullámvasútra az euróval szemben. Kedden gyengült, majd szerdán erősödni kezdett. A hét második felében azonban ismét visszaesést tapasztalhattunk, pénteken 1,064 környékén mozognak a jegyzések.

Lassul jövőre a bérnövekedés üteme

Jövőre 10% körüli béremelkedés várható Magyarországon, ami lassabb ütem, mint az idei, 15%-os növekedés. A bérek kisebb mértékű emelkedésének nyilván nem örülnek a dolgozók, a jó hír azonban az, hogy az infláció 2024-ben harmada lehet az ideinek, amelynek hatására újra nőhetnek a reálkeresetek. Elemzők szerint azonban komoly kockázatok azonosíthatók, így benne van a pakliban az inflációs meglepetés. A bérek értéknek egy évig tartó csökkenése szakadt meg szeptemberben, miután az infláció végre alacsonyabb volt, mint a béremelkedési ütem.