• Sokkal jobban alakultak az inflációs folyamatok a vártnál az eurózónában. Az árak 2,4%-kal nőttek novemberben éves szinten, ami jelentős mérséklődést jelent az előző havi 2,9%-hoz képest.
  • A harmadik negyedévben 5,2%-kal nőtt az amerikai GDP évesített negyedéves mérce szerint, ami erősebb növekedést jelent, mint amit az első becslés szerint jeleztek. Akkor 4,9% volt az évesített negyedéves növekedés, ami szintén pozitív meglepetést jelentett akkor, nem is akármekkorát.
  • Októberben 3%-kal drágult az élet az USA-ban egy év alatt a PCE-index szerint, az előző hónapban 3,4% volt a drágulás. Nem volt meglepetés az adatban, az elemzők is 3%-os PCE-inflációra számítottak. A magindex 3,5%-ra mérséklődött az előző havi 3,7%-ról.
  • Az előző év azonos időszakához képest 0,3%-kal csökkent (szezonálisan igazítva), míg az idei második negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a GDP – erősítették meg a KSH részletes adatai a korábbi becslést.

Érdemben nem tudott előrelépni a forint

Hétfőn 380-as szinten kezdett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A hét közepén folyamatosan erősödött, 380 alá is benézett az árfolyam, azonban ismét lejtőre került, így pénteken a hét eleji, 380 környéki árfolyamon mozognak a jegyzések. A dollárral szemben ugyanilyen görbét írt le a héten a forint, jelenleg 349 környékén pihen az árfolyam.

A dollárnak azonban sikerült – hacsak minimálisan is – erősödnie a héten az euróval szemben. A hét eleji 1,095-ös szintről, egészen a péntek délelőtti 1,090-ig.

Pozitívba fordultak a várakozások

Jövőre 3-4% körül növekedhet a magyar gazdaság, és ehhez 5-6% közötti átlagos infláció társulhat – hangzott el az Agrárszektor 2023 Konferencia első finanszírozói kerekasztalbeszélgetésében. Az eseményen banki vezetők osztották meg gondolataikat arról, hogy mi vár a magyar gazdaságra, milyen kamatkilátásokkal számolhatnak a mezőgazdaságban érdekelt cégek. Konszenzus volt abban is a szakemberek körében, hogy a jövőben a szektorban működő cégeknek is fókuszba kell helyezniük a zöld átmenetet, a fenntarthatóságot, amikor finanszírozási kérdésekben döntenek.