• Németországban a kiskereskedelmi forgalom novemberben jelentősen visszaesett, ami meghaladta az előzetes várakozásokat. A január 5-én közzétett adatok 2,5%-os csökkenést jeleztek az előző hónaphoz képest - írja a Reuters.

  • Szeptember és november között 4 millió 755 ezren dolgoztak a KSH most közzétett adatai alapján, ami új rekord. Mindeközben a munkanélküliségi ráta 4,3%-on stagnált szeptember és november között.
  • Németország 2023-ban a vártnál jobban csökkentette a függőségét a széntől, emiatt az ország széndioxid-kibocsátása 70 éves mélypontra zuhant – számolt be a berlini székhelyű Agora Energiewende agytröszt tanulmánya.
Kapaszkodik a forint

383 környékén indította a 2024-es évet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden már erősödni kezdett és ez a tendencia végig kitartott a hét második felében is. Péntek reggel 379 környékén mozognak a jegyzések. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint árfolyama, annyi eltéréssel, hogy itt péntek reggel egy minimális visszaesés látható. Jelenleg 347 környékén mozog az árfolyam. Az EUR/USD árfolyam a hétfői 1,0106-os szint után komótosan 1,094 alá kapaszkodott péntekre.

Évtizedek óta nem látott összeomlás a lakáspiacon

Egy hosszú évekig túlértékelt magyar lakáspiacot talált telibe a száguldó infláció és a megemelkedett kamatkörnyezet 2022-ben, hogy aztán ennek negatív hatásait jórészt a most magunk mögött hagyott évben éljük át. Évtizedes rekordok dőltek meg a lakások és a lakáshitelek piacán: a tranzakciószám 2013 óta nem volt ilyen alacsony, a lakásárak szintén tíz év után most csökkentek először.

A 2008-as krach után három év kellett ahhoz, hogy reálértéken akkorát zuhanjanak a lakásárak, mint most egyetlen év leforgása alatt. Bár a lakáshitel-felvételek lefeleződése is a 2008-as pénzügyi válságot idézi, banki indikátorok egész sora bizonyítja, hogy 2023 nem egy újabb magyar hitelválság éve volt. Nem 2008 szelleme kísért minket, és várhatóan jövőre sem fog.