• Az előzetes számítások szerint 2023-ban 0,3 százalékkal visszaesett a német GDP – közölte az ország statisztikai hivatala (Destatis) hétfőn. Ez megfelelt az elemzői várakozásoknak.
  • A 2022-es 73,9 százalékról a kormány várakozásai szerint 73,4 százalékra csökkenhetett a GDP-arányos magyar államadósság tavaly – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön megjelent befektetői prezentációjából.
  • A várt 0,4% helyett 0,6%-kal nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben a novemberi 0,3%-os ütem után, az alapvető kiskereskedelmi forgalmi adat pedig még nagyobb, 0,8%- os ugrást mutatott - közölte szerdán az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Lejtőn a forint

Hétfőn még 380 alatt, 378 környékén indította a hetet a forint. Azonban a hét közepén a nemzetközi hangulat eléggé borúsra fordult, amely rányomta bélyegét az EUR/HUF árfolyam alakulására is. A folyamatos gyengülésnek köszönhetően péntek délelőtt már 383 fölött alakult az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint árfolyama. Jelenleg 353 környékén mozognak a jegyzések. Az USD viszont a hétfői 1,096-os szintről indulva, egészen 1,088-ig erősödött az EUR-val szemben.

Gyorsíthat a kamatvágási tempón az MNB

A decemberben 5,5 százalékra csökkenő magyar infláció mellett a visszatekintő reálkamatunk 2006 óta nem látott szintre emelkedett. Így egyre több elemző szerint nyílhat meg a tér egy nagyobb kamatcsökkentésre az MNB Monetáris Tanácsának következő ülésén. Szerdán az MNB alelnöke is elég egyértelmű utalást tett arra, hogy megfontolják az átmeneti gyorsítást. Egy gyorsuló lazítás viszont a forintot szinte biztosan megviselné, ráadásul a nemzetközi hangulat is kezd borúsra fordulni, ami aggaszthatja a jegybankot. Az elemzők többsége szerint a bázishatás miatt a következő hónapokban még folytatódhat a tendencia, januárban szinte biztosan 5 százalék alá csökken majd az áremelkedési ütem.