• Januárban 41,3 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a decemberi 43,6 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.
  • A várt 0,4% helyett 1,6%-kal esett decemberben havi alapon a német ipari termelés a novemberi 0,2%-os csökkenés után, és így sorozatban már a hetedik egymást követő havi csökkenés alakult ki. Éves átlagban 1,5%-os volt a termelés visszaesése a statisztikai hivatal adatai szerint, és a decemberi termelési szint mintegy 10%-kal marad el a koronavírus-járvány előtti kibocsátástól.

  • A német infláció a tavaly decemberi 3,7 százalék után januárban 2,9 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb éves ütem 2021. június óta, amikor 2,3 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke.
Folyamatosan gyengült a héten a forint

Hétfőn még 384 környékén indította a hetet a forint. Azonban a hét közepén a negatív gazdasági hírek hatására, a forint is gyengülni kezdett. Így péntek délelőttre egészen 389-ig esett az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan alakult a forint árfolyama. Jelenleg 361 környékén mozognak a jegyzések. Az EUR/USD elég árfolyamot is eléggé megrángatták a gazdasági hírek a héten. Pénteken 1,077 környékén áll az árfolyam.

A várakozásoknál alacsonyabb lett az infláció

A fogyasztói árindex alacsonyabban alakult januárban a decemberi Inflációs jelentés előrejelzésének középértékénél – olvasható az MNB gyorsértékelésében a péntek reggel megjelent friss adat kapcsán. Az áremelkedési ütem majdnem három év után került ismét a jegybank célsávjába.

Januárban 3,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a KSH statisztikája szerint, ezzel 2021 februárja óta nem látott szintre esett vissza a mutató. A maginfláció 6,1 százalékra lassult, egy hónap alatt pedig 0,7 százalékkal emelkedtek az árak decemberhez képest.