Egészen dinamikus évet zárt a Budapesti Értéktőzsde Xtend szegmens a tavaly bekerült társaságok száma alapján. A NAVIGATOR, mint a tanácsadói piac meghatározó szereplője szemszögéből hogyan látod a jelenlegi helyzetet?

– 12 társaság debütált az Xtend-en 2022-ben, és egy további cég regisztrációja zárul januárban. Ezzel összesen 21 vállalat került be a BÉT ezen kategóriájába, amelyből ketten már a standard kategóriába regisztráltak.

A 12 cégből az egyik maga a NAVIGATOR! Hogyan kapcsolódik össze a tőkepiaci tanácsadás egyéb üzleti területekkel?

– Tudatos cél volt, hogy olyan szakértői csapatot építsünk fel, akik az Xtend kapcsán képesek segíteni a tőzsdére lépést és a tőkebevonást, és magát a kkv-szektort nagyon jól ismerik. Amikor a NAVIGATOR befektetőként beszáll egy társaságba, ugyanazon szakértőkkel tudunk dolgozni, ez pedig versenyelőnyt jelent, az egy projektre eső egységköltségünk alacsonyabb.

Van valamilyen iparági vagy más jellemző, ami az Xtend cégek esetében meghatározó? Van-e olyan kritérium, ami meghatározza, hogy mely társaságok kerülhetnek be ide?

– Iparági szinten változatos szektorszintű diverzifikáció alakult ki az Xtend piacon, mely a kis- és középvállalatok tőzsdére jutását könnyíti meg: a többi között ipari termelő vállalatok, gyógyszergyártás, informatika, ingatlanpiac jellemzi ezen társaságok tevékenységi körét. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 1 milliárd forint alatti árbevételnél nem tűnik rentábilisnak a bevezetés, de ez nem előírás, nincs ilyen konkrét kritérium.

Mi várható 2023-24-ben az Xtend-en?

– A BÉT 50 kiadványban szereplő cégek számára továbbra is megfelelő platformot biztosíthat az Xtend. A tőzsdei támogatás rendkívül motiváló tényező, így kulcskérdés, pontosan mikor indítja újra ezt a programot a Budapesti Értéktőzsde. Ettől függetlenül idén is bővülhet a platform, de nem számítok a tavalyihoz hasonló nagyságrendű bevezetésre.

Hogyan látod, kinek érdemes még ide pályázni?

– A NAVIGATOR szinte minden ügyfele esetében előkerül a tőzsdei tőkebevonás kérdésköre, ami megfelelő alternatíva a kötvénykibocsátás vagy kockázati tőkebevonás helyett/mellett. A tavalyi igen nehéz tőkepiaci környezetben mi is több mint 400 millió forintos tőkebevonást hajtottunk végre. Ez tehát egy elsődleges célja lehet az Xtendre lépésnek. A másik szempontot a piaci transzparencia és marketinghatások jelentik, amit kiemelnék a tőzsdei jelenlét előnyei közül.

Az eddig bevezetett összesen 21 társaságból hány köthető pontosan a vállalatukhoz? Ezen cégek közül melyek esetekben történt tőkebevonás is, továbbá összesen milyen mértékű volt a befektetők tőkekihelyezése?

– A NAVIGATOR-ral együtt összesen 9 Xtend piacra lépő társaságot segítettünk. Úgy számoltuk, összességében több mint 8 milliárd forintot vontak be az Xtend piacra lépők, ebből a hozzánk kapcsolódó cégek tőkebevonása 2,5-3 milliárd forint közötti nagyságrend.

Hogyan látod, mi az oka annak, hogy ilyen nagy arányban veletek dolgoztak a tőzsdeképes társaságok?

– Véleményem szerint ennek két oka van. Egyrészt nagyon korán kezdtünk foglalkozni az Xtend piaccal, ami a mai napig kihat a potenciális ügyfelekkel kapcsolatos kommunikációnkra. A másik pedig, hogy speciális helyzetben vagyunk, mivel mi is kkv ipari-termelő cégeket működtetünk, így nem csupán tanácsadók, tulajdonképpen üzlettársak is vagyunk. Ügyfeleinknek sok olyan példát tudunk hozni a saját életünkből, ami nagyon hasznos számukra, ez pedig hozzáad annyit a szolgáltatásunkhoz, hogy minket válasszanak. De természetesen kooperálunk is a piacon, a NAVIGATOR részvények bevezetési folyamatánál az SPB Befektetési Zrt-t, mint kijelölt tanácsadót említeném példaként.

Mi a helyzet a likviditással? Mennyire tartja vissza a kisbefektetőket az Xtend-től a viszonylagosan alacsony likviditás, illetve hogyan, milyen időtávon lehet ezt hatékonyan kezelni?

– A jelen helyzet egy kihívás, egy feladat az egész piac számára. Azt látni kell, hogy ezeknek a társaságoknak az üzleti célja és a bevont tőke nagysága miatt méretüket és közkézhányadukat tekintve külön-külön nem feltétlenül, de együttesen már elég fajsúlyos szereplői a parkettnek. Most még alacsony a likviditás, más tőkepiaci szereplőkkel együtt dolgozunk azon, hogy 2024-ig mind a kisbefektetők, mind az intézmények figyelmét felkeltsük, hiszen az Xtend esetében nagyon komoly növekedési és üzleti potenciál van. Erre kiemelkedő példa a Gloster, ahol a bevezetés óta a részvényeket tartó befektető ötszörözni tudott. Általánosságban elmondható, hogy különösen egy ilyen nehéz piaci környezetben az árfolyamok lassabban követik le a fundamentumokat.

– A kijelölt tanácsadói státusz mellett mi a helyzet a NAVIGATOR fő tevékenységével, az ipari befektetésekkel? Hogyan halad a stratégia megvalósítása?

– Időarányosan mind üzleti teljesítményben, mind szakmai vonalon a várakozásainknak megfelelően teljesítünk. Amit a befektetőink felé kommunikáltunk, a társaságunk jól hozza. Tavaly a stratégiánknak megfelelően lebonyolítottunk egy befektetést, így már két ipari cég tartozik a csoporthoz. A másik oldalról viszont kevesebb tőkét tudtunk behozni, mint amennyit szerettünk volna, idén dolgozunk még további tőkebevonáson.

Manapság mindenütt felmerül kérdésként, hogy mennyire van kihatással a cégek működésére a jelenlegi gazdasági-üzleti környezet. Szerencsére a mi esetünkben akár az energia-, akár az alapanyagárak hatása a teljesítményünket nem rontotta. Egyrészt ezeket a hatásokat tovább tudtuk hárítani áremelések formájában, másrészt eleve kicsi az energiaköltségek aránya az összköltségünkön belül. A további tranzakciós, akvizíciós lehetőségeink is hasonlóan jó üzleti teljesítményt tudhatnak maguk mögött. Bízom benne, hogy a várható gazdasági lassulást, visszaesést továbbra is hatékonyan tudjuk majd kezelni!

Hallgassa meg a Prémium Kategória műsorunkban elhangzott interjút!