„Osztalékpolitikánk alapján az elért éves adózott eredmény 47%-a jelenti az osztalékjavaslat alapját, e felett pedig lehetséges plusz eredmények részleges kifizetése, például a Forest Hill ingatlanprojekt zárásából adódóan" – nyilatkozta Schilling Dániel, a hazai piac mellett Lengyelországban, Csehországban és immár Olaszországban is jelen lévő Duna House gazdasági igazgatója.

A hitelpiacon belül az új kihelyezések nagymértékben estek 2022 második félévében, azt már a 2008-as válság során is kiderült, hogy ez nagyon gravitálisan hat az ingatlanpiacra. Most nem várható ennyire drasztikus visszaesés, az üzleti stratégiát tekintve pedig felértékelődhet az erős diverzifikáció, hiszen a társaság piacai nagyon eltérően reagáltak.

„Nagyságrendileg 90-110 ezer lakáspiaci tranzakcióval számolunk Magyarországon, tehát a 2022-re becsült 125 ezer darabhoz képest további csökkenést prognosztizálunk. Az energiahatékonysági szempontok egyértelműen felértékelődtek. Az idei évben a high-end újépítésű lakások szegmensében várunk további árnövekedést, amit egy kevésbé árérzékeny vásárlói réteg meg tud fizetni. Ugyanakkor az energiahatékony lakásoknál stagnálás, a kevésbé energiahatékony ingatlanoknál pedig nominálisan árcsökkenés következhet" – prognosztizálta a szakértő Prémium Kategória műsorunkban.

Magyarországon nagyságrendileg 10%-os a tőzsdei társaság piaci részedése a lakáshitelpiacon. Egy mostanihoz hasonló piacon a támogató állami intézkedésekkel (például Babaváró, CSOK) kombinált hitelekkel van esély egy kedvezőbb átlagos hitelkamat elérésére, amit szakértői segítséggel érdemes optimalizálni.

A vállalat menedzsmentje a lengyel piacon hosszú távon óriási potenciált lát, itt elsődleges cél, hogy növeljék piaci pozíciójukat.

Az EBITDA jelentős részét az elmúlt negyedévekben a 2022-es új akvizíció, Olaszország szállította, ahol a múltban nagyon alacsony volt a hitelközvetítőn keresztül felvett hitelek aránya, amiben megindult egy piaci szerkezetátalakulás. Eközben nagyon erős a banki fiókhálózatok szerepe, és az ügyfelek egyre inkább szeretnék összehasonlítani a termékeiket.

Schilling Dániel szerint a makrogazdasági kockázatok és bizonytalanságok ellenére jelenleg a részvények árfolyama nem tükrözi a cégcsoportban rejlő pénzügyi potenciált és piaci erőt. „A mostani árfolyam lényegében megegyezik a 2016-os tőzsdei bevezetési árral, pedig azóta Magyarországon és Lengyelországban is jelentős növekedést sikerült elérni, emellett a tavalyi olasz akvizíció teljesen új pozícióba helyez minket európai szinten".

Hallgassa meg Vörös Benedek és Pallag Róbert interjúját!