Folyamatosan növekszik a 12 éve működő országos GyűjtsVelem szelektív hulladékgyűjtő Program: jelenleg 1270 iskola vesz részt benne, több mint 68 ezer regisztrált felhasználóval. A Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett 5 hetes verseny résztvevőinek száma is organikusan nő. A verseny történetében rekord mennyiségű hulladékot gyűjtöttek a résztvevők.

A tudatos visszagyűjtés azért is fontos, mert az Európai Unióban az elektronikai hulladék az egyik leggyorsabban növekvő hulladéktípus, amelynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra. Pedig a visszagyűjtéssel nemcsak a környezetszennyezés csökken, hanem a készülékekben rejlő értékes anyagok kinyerése is hatékonyabb.

Idén is két kategóriában versenyeztek a diákok, akik ezúttal csaknem 70%-kal több mobilt és majdnem duplaannyi elemet gyűjtöttek, mint a tavalyi évben: 214 iskolából összesen 6.669 darab mobiltelefon, valamint 38,5 tonna elem újra hasznosítását tették lehetővé a verseny időszaka alatt.

Az idei rekorder egy mezőhegyesi általános iskolás, aki 700 darab mobiltelefont gyűjtött. A legtöbb elemet, másfél tonnát egy Pest megyei település, Farmos diákja gyűjtötte.

A verseny főtámogatói a Belügyminisztérium, a Kék Bolygó Alapítvány és a Yettel Magyarország Zrt. A végleges toplista itt olvasható.