„Az amerikai tőzsdei cégek 90 százaléka már közölte, hogy az idei első negyedévben milyen teljesítményt nyújtott. Még nem jelentett, de nagy várakozások előzik meg az Nvidia teljesítményét, amely chipeket gyárt, például a mesterséges intelligenciát fejlesztő és használó vállalatok részére is. Ez adatközponti háttér miatt jelentős, a nyeresége ötszöröződése várható éves szinten. Ez jól mutatja, hogy milyen évet tudhat maga mögött a cég” – nyilatkozta Péntek Ádám, az Erste elemzője. Az S&P 500 tagvállalatai közül a legnagyobb növekedést a kommunikációs szektor, a nem alapvető fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalatok, illetve a közművek tudták felmutatni.

„Egy-egy nagy cég eredményei azért nagymértékben meghatározzák azt, hogyan teljesített egy szektor. A tartós fogyasztási cikkeket árusító vállalatoknál az Amazon a legnagyobb szereplő. Akkora gigavállalat, hogy tulajdonképpen azzal, hogy most elég jól teljesített, magával húzta az egész szektor teljesítményét. Ha az Amazont például nem vesszük, akkor ez a gazdasági terület nem 32 százalékos nyereségnövekedést mutatott volna, hanem egyszámjegyűt” – árnyalta a gyorsjelentést az amerikai cégek esetében az elemző.

Az amerikai autóiparban a hagyományos gyártók közül a Ford és a General Motors jól teljesített, de az elektromos autógyártók terén, főleg a Tesla, már gyengébb számokat közölt. Visszaesett az elektromos autók iránti kereslet, és egyre nagyobb a konkurenciaharc, főleg a kínai gyártók megjelenésével, emiatt egyre kisebb nyereséggel értékesíthetőek ezek a járművek.

Európa még csendes: közben már az euróövezeti cégek háromnegyede közölte az első negyedéves teljesítményét. Ezekből az szűrhető le, hogy pozitív meglepetések születtek, de összességében még a profitok csökkenéséről számoltak be a cégek.

„Ha Stoxx Europe 600 indexet nézzük, akkor összességében 5 százalékkal csökkent az itt jegyezett vállalatok profitja. Összesen 3 szektor tudott növekedést felmutatni, közülük is a pénzügyi szektor az, amelyik a legjobban teljesített. Itt bő 15 százalék volt a növekedés az első negyedévben. Emelkedett az egészségügyi szektor nyeresége is csaknem 7 százalékkal, míg 0,5 százalék bővülést hozott az alapvető cikkeket áruló szektor” – részletezte a számokat Nagy András, az Erste részvényelemzője.

A pénzügyi szektor teljesítményét pozitívan befolyásolta, hogy még mindig rendkívül magas a kamat, így a korábban folyósított hiteleket magas kamatokkal tudták értékesíteni. Ezen kívül a rosszul vagy egyáltalán nem teljesítő hitelekre képzett céltartalék igen alacsony volt az euróövezeti bankoknál az első negyedévben. A Commerzbank gyorsjelentése kifejezetten jól sikerült, egyedül a lengyelországi, megoldatlan devizahitel-kérdés okoz komoly problémát a pénzintézet számára.

„Mivel a munkaerőpiac alapvetően feszes maradt, ezért jobbára volt az embereknek munkájuk, így döntő többségében tudták fizetni a hiteleiket” – adott magyarázatot a jobb banki teljesítményre a részvényelemző.

A gazdasági növekedés továbbra is alacsony, ez leginkább abban ölt testet, hogy 20 százalékkal esett vissza a tartós fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek profitja. Az energiaszektorban és a nyersanyagszektorban 20-30 százalékos visszaesés volt.

A teljes beszélgetésben még szóba kerül az is, hogy:

  • az amerikai légitársaságok nagyon jól teljesítettek, de az amerikai Boeing gyártási problémái miatt lassulás várható a szektorban;
  • az amerikai pénzügyi szektor a magasan ragadt kamatok miatt még jól teljesített;
  • az európai autógyárak visszaeső profitja jelzi, hogy még nincs jó állapotban az euróövezet.

Először Péntek Ádámot, az Erste elemzőjét, majd Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét kérdezte Nagy Károly a Trend FM Reggeli Monitor műsorában.