A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén is csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napja eseménysorozathoz, amelyet immár 10. alkalommal szervezett meg a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE). A programsorozat a közlekedésben dolgozók ünnepe, mely évről évre a kulturált, biztonságos közlekedésre, az egymásra való odafigyelés fontosságára irányítja rá a figyelmet.

A tavalyi online felmérésünk során a gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása volt a két leggyakrabban bevallott szabályszegés – mondta el dr. Bozóky Alex, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. Kifejtette: a kutatásában résztvevők 82 százaléka vallotta be, hogy valamilyen rendszerességgel átlépi a sebességhatárt, és a válaszadók közel fele, 42 százaléka árulta el, hogy nem feltétlenül áll meg a stoptáblánál. Ezért is vettük elő ezt a két témát az idei közlekedésbiztonsági felmérésünk keretében.

A közvélemény-kutatásunk ez alkalommal nemcsak általános kérdésekre és megállapításokra fókuszál, hanem azoknál sokkal „mélyebbre megy”. A figyelemfelhíváson és az edukáláson túl célunk kifejezetten az elgondolkodtatás. Ezt konkrét, balesetveszélyes közlekedési helyzetekre és jellegzetes közlekedői reakciókra fókuszálva, némileg provokatív módon igyekszünk elérni – tette hozzá dr. Bozóky Alex.

A kutatásban 2024. május 31-én éjfélig lehet részt venni. A kérdésekre válaszolók között tíz darab – választhatóan D1M, D1 vagy D2 díjkategóriára érvényes – havi országos autópálya-matricát sorsolnak ki. A szerencsés kitöltők a nyereményüket akár már a nyáron fel tudják használni, de legkésőbb az év végéig, 2024. december 31-ig tudják ezt megtenni. A nyerteseket a NÚSZ Zrt. az online sorsolás után, legkésőbb 2024. június 5-én értesíti.

Az év végéig a NÚSZ Zrt. számos egyéb akcióval, edukációs, közlekedésbiztonsági témájú tartalommal irányítja rá a figyelmet a biztonságos, kulturált közlekedés fontosságára, elsősorban a közösségimédia-felületekre koncentrálva. A most induló nem reprezentatív online felmérés a társaság honlapjáról, a nemzetiutdij.hu oldalról érhető el.