A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken.

A parkolás szabályozásának története egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza. Budapest belvárosában a forgalmi dugók enyhítése érdekében parkolási korlátozásokat vezettek be, majd néhány évvel később szigetszerűen megjelentek az első hivatalos fizetős parkolók is. A 80-as években a járművek számának és általában a forgalom növekedésével a parkolási zónák tovább bővültek, egyben szigorúbb szabályokat vezettek be. A 2000-es években már országosan elterjedté vált a fizetőparkolás, majd 2009-ben bevezették a mobilparkolás lehetőségét.

A Yettel a rendszer indulása óta biztosítja a mobil alapú parkolást, ami 2023-ban jelentősen megújult: a parkolás funkció a szolgáltató központi alkalmazásába költözött és már nem csupán az app megnyitásával, hanem az okostelefon kezdőképernyőjére helyezett úgynevezett widgetből is kezelhetőek a fizetőparkolások. Ez a megoldás a parkolás sikeres indításán és leállításán túl a „Hol a jármű?" funkcióval a leparkolt autó megtalálásban is segítséget nyújt.

A mobilfizetési tranzakciók száma évről-évre mintegy 10%-kal növekszik, a „vedd meg most, fizesd később" lehetőség miatt is.

Egy év alatt több mint félmilliárd percet parkoltunk

A távközlési cég szakemberei elemezték a mobilparkolási szolgáltatás 2023-as forgalmát: a teljes év alatt a szolgáltatáson keresztül több mint több millió indított parkolással összesen félmilliárdot is meghaladó percet parkoltak az autósok, ami összeadva csaknem 12 évnyi időt tenne ki. Országosan az átlagos hossz 84 perc volt, Budapesten a leghosszabb parkolásokat a 12. kerületben indították, 117 perces átlagot elérve, míg a fővároson kívül egy dömösi zóna volt a bajnok, vélhetően a kiránduló autósok jóvoltából, átlag 271 perces parkolásokkal.

A legintenzívebb zóna Budapesten az 5. kerülethez köthető, a fővároson kívül pedig Győrött parkoltak a legtöbbször az autósok 2023-ban, fej-fej mellett helyszínenként több mint 300 ezer parkolást indítva. A szolgáltatást legaktívabban használó ügyfél 2023-ban 1274 alkalommal indította el ezt a műveletet, összesen több mint 1,2 millió forintot fordítva a szabályos várakozásra.

Érdekesség, hogy heti elemzésben a legtöbb mobilparkolás egy decemberi héten zajlott, december 11-17. között – feltehetően a karácsonyi beszerzőkörutakhoz kapcsolódóan.