Romlott Közép- és Kelet-Európában a vállalati szektor fizetőképességi helyzete 2023-ban. Kilenc országban emelkedett, Magyarországon két és félszeresése nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma.

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki a Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Az áprilisi adatok továbbra is azt mutatják, hogy a fogyasztás erősödése, mint a gazdasági növekedés hajtóereje továbbra is késlekedik. Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom növekedése a márciusi 3,1%-ról 2,3%-ra esett vissza éves szinten, és szinte hónapról hónapra egyre kisebb lendületet jelez.

Pozitív kezdet után erős visszaesés

388 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban erősödni kezdett az euróval szemben. Ez a lendület csupán szerdáig tartott, ezután ismét esni kezdett az árfolyam. Péntek délelőttre visszatért a hét eleji 387,8-as szintre. A dollárral szemben viszont valamennyit meg tudott tartani az erősödésből a magyar fizetőeszköz. Pénteken 357 körül mozognak a jegyzések. Az USD a hét közepétől kezdve gyengült az EUR-val szemben, pénteken 1,087 környékén mozog az árfolyam.

Továbbra is bajban az építőipar

Folytatódott az építőipar lejtmenete: márciusban az előző hónaphoz képest 2,9%-kal esett a termelés volumene. Ezzel az ágazat decemberjanuári váratlan megugrása teljesen eltűnt, hiszen a február-március hasonló méretű esést hozott. Óriási ingadozások jellemzik az építőipart, hiszen december-januárban 15%-os termelésnövekedés, február márciusban 12%-os esés következett be a termelésben. Az igen változékony havi adatokból egy csökkenő trend rajzolódik ki, ami immár két éve tart.