Lássuk a számokat: 14 különböző országból összesen csaknem 880 bort neveztek a versenybe (a tételek háromnegyed része származott Magyarországból). A véglegesített ponthatárok alapján az idei termés: 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion érem (megjegyzés: a nemzetközi szabályoknak eleget téve csak a nevezett minták 30 százaléka részesülhet nagyarany, arany- vagy ezüstéremben).

Míg a legutóbbi adásunkban az egyik különdíjassal ismerkedtünk meg, most úgy döntöttünk, hogy eljött az ideje, hogy bemutatkozzanak az idei Champion-díjas borok. Ezért most a vendégeink ők maguk voltak.

De mit kell tudni a „vendégeinkről”? Egyáltalán hogyan kerülhettek be ők ebbe az exkluzív mezőnybe?

A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig kizárólag a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással.

Mivel ilyenkor nemcsak a témát, hanem a meghívott vendéget is bemutatjuk, beszélgetünk vele, most is ugyanez volt az elképzelésünk, sőt, most még meg is kóstoltuk őket. Íme a „meghívott vendégeink” vagyis az idei VinAgora legjobbak legjobbjai:

Gyöngyözőborok kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Jóbarát gyöngyözőbor (2023)

Csendes fehérborok kategóriája: J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial (2023)

Pezsgők kategóriája: Szentpéteri Borpince – Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő (2021)

Csendes rosék kategóriája: Font Pincészet – Font Cabernet Sauvignon rosé (2023)

Csendes vörösborok kategóriája: Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon (2020)

Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Hangavári Borászat – Tokaji Furmint késői szüretelésű (2021)

Botrytisálódott borok kategóriája: Babits Borászat – Babits Tokaji 6 puttonyos Aszú (2019)

Zilai Zoltán, aki nemcsak a BorMárka egyik társműsorvezetője, hanem egyebek mellett a VinAgora igazgatója is elmondta: „megnyugtatott az, amit most tapasztaltam, hogy jól dolgoztunk mert ezek annyira méltó borok, annyira őszintén, jó szívvel tudom képviselni ezt az eredményt, amit a VinAgora a legjobbak tekintetében jelent és megfogalmaz, hogy ez számomra egy nagyon jó érzés és bátran kínálhatom, bátran ajánlhatom a hallgatóknak, hogy olyan minőséget ajánlunk, amiben senki nem fog csalódni!”

Antal Gábor, Gál Márk és Zilai Zoltán

A teljes beszélgetések megtekinthetők péntekenként 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.