Ebben pedig segítségünkre volt Geönczeöl Attila, felvidéki borász (Geönczeöl pince), borszakíró. Attila Párkányban nőtt fel, az egyetemi tanulmányai alatt fokozatosan nyitott és érdeklődött a szőlő és a borok iránt. Az első saját borát 1997-ben készítette. Nagyjából 2,5 hektáron gazdálkodnak Muzslán, Ipolyszalkán, és Garamkövesden.

Vendégünkkel tulajdonképpen egy SWOT analízis (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek) mentén vizsgáltuk meg a borvidék sajátosságait. Geönczeöl Attila elmondása szerint az egyik legfontosabb kiemelendő erősség, hogy az elmúlt 10-15 évben jelentősen megugrott a kis családi pincészetek száma, illetve a nagyszerű táj, termőhely (pl. talajviszonyok, folyók közelsége). Nagy lehetőségként a Párkányban megtalálható Borok Házára lehet tekinteni, ami egy borbár, rendezvényközpont, borszaküzletként működik, ahol nagyságrendileg 45 pincészet borai találhatóak meg. Veszélyforrásként és egyben gyengeségként vendégünk arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kis szereplő, akik nem tapasztalnak sikert rendszerint gyorsan feladják a vállalkozást, emellett sok szőlőterület szűnik meg (főleg a Garam-mentén). Egy másik hasonlóan kedvezőtlen hatás, hogy nagyon sok borászatnak nincs kialakítva megfelelő infrastruktúra, ami elősegítené a borturizmust.

Fajtaszerkezet tekintetében a zöld veltelini és az olaszrizling a két főfajta, míg a kékszőlőfajták közül kékfrankos és szent Lőrinc dominál, ha pedig világfajtákat keresnénk, akkor rajnai rizling. Adásunk második részében a borok kóstolása közben természetesen ezúttal sem hagyhattuk ki a gasztronómiai vonalat. Ráadásul itt azért sem mert a dél-szlovákiai borvidéken amolyan érdekes kettős jelenség uralkodik: amíg mondjuk egy szlovák vagy cseh turista a magyaros jellegű ételeket keresi és várja el, addig egy magyarországi vendég a sztrapacskát és a knédlit szeretné megkóstolni.

Geönczeöl Attila hitvallása alapján: „én az utat tartom nagyon érdekesnek, nem is a célt, amit elakarok érni, hanem hogy olyan úton járok a borászkodással, ami mindig valami újat hoz nemcsak a borok vagy a szőlő tekintetében, hanem akár az, hogy olyan embereket ismerek meg közben, akiket tisztelni tudok, meg érdekesek és mindig adnak valamit hozzá, hogy el tudjam érni a célomat, ami mondom: nem az a legfontosabb, hanem ez az út, amin jár az ember!”

Gál Márk, Geönczeöl Attila, Zilai Zoltán

A teljes beszélgetés elérhető pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.