Kitekintő minisorozatunk második részében a kárpátaljai magyar borászatok, szőlő-, és borfajták bemutatása volt a terítéken. Múlt, jelen, kilátások – ezen alappillérek mentén beszélgettünk vendégünkkel. Bereczky István életúja Nagymuzsalyról indult, ami Beregszásztól néhány kilométerre található kis település. Tanulmányait Ungváron majd Debrecenben folytatta, itt ismerkedett meg feleségével, Ilonával és közös elhatározás alapján visszatértek István szülőföldjére. Ha Nagymuzsaly és környéke, illetve az ottani borok, akkor mindenképp fontos szerepet játszik a terroir, sok esetben ennek köszönhető a borok egyedisége (legalábbis ez kijelenthető mindhárom, az adásban kóstolt tételükről).

A beregi borvidék ugyanis egy hagyományosan fehérszőlős borvidék vulkanikus hegyekkel. Sokan leginkább a tokajihoz hasonlíthatják (talán ezért terjedt el korábban a „kistokaj” becenév). Ha szeretnénk feltérképezni a kárpátaljai borvidékeket, akkor az ung-felső beregi, valamint alsó-bereg-ugocsai részek jöhetnek szóba. Az utóbbihoz sorolt Beregszász környéki szőlőhegyeken egykor a legfontosabb szőlők között a furmintot, a fehér és a fekete járdoványt, a rózsát, valamint a fehértermőt tartották számon.

Az adásunkban történelmileg is megvizsgáltuk a nagyobb szakaszokat, élethelyzeteket már pusztán amiatt is, hogy hányszor volt szükség maguknak a borászoknak is újratervezni. „Tény, hogy teljesen más kávéházban kávézunk” – hangsúlyozta István, de még a legnehezebb időkben is az erős hit, és az elhivatottság tovább viszi őt és családját, hogy megőrizzék és gondozzák a 2012-ben alapított kis borászatukat.

Bereczky István a terveiről szólva úgy fogalmazott: „mi még mindig kicsik vagyunk, tehát most járunk egy olyan 2,5 hektárnál terveink vannak 5 hektárig, de ott meg is fogunk állni. Ennek több oka is van – ha elérjük ezt az öt hektárt, mert most az utóbbi idők körülményei ezeknek most nem kedveznek ennek a fejlesztésnek – öt hektár az, amit úgy gondolunk, hogy ezt meg tudjuk oldani munkaerőre meg minden másra is kell gondolni és a föld szeretete, az ízek, a valódi értékek ez egy teljesen más megközelítés – vagy legalábbis én úgy gondolom – tehát ez vezetett ahhoz, hogy nem akarok nagyban gondolkodni semmilyen szinten!”

Gál Márk, Bereczky István, Zilai Zoltán

A teljes beszélgetés elérhető pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.