Kiindulópontként belegondolhatunk abba, hogy a díjnyertes borokat sokszor könnyebben elfogadják (és befogadják) a forgalmazók, kereskedők, vagy akár az éttermek. Ha mindezt nemzetközi borversenyek mentén párosítjuk, akkor az itt elért elismerések hozzájárulnak a különböző borvidékek globális ismertségének növeléséhez, ami akár megnövekedett exportlehetőségekhez, illetve egy adott területről származó borok szélesebb közönségéhez vezethet.

Meglehetősen szerteágazó témakör széles tudással és rálátással rendelkező szakértő vendégeket kíván. Éppen ezért segítségül hívtuk a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetőjét Csomay Andrást, valamint Bálo Zoltánt, a cég export és marketingigazgatóját.

Gál Márk, Csomay András, Zilai Zoltán és Bálo Zoltán

A Törley névről sokaknak elsősorban a pezsgő jut eszébe, de emellett azt sem árt tudni, hogy kiváló borágazattal is rendelkeznek és bizony még egy ilyen nagy múltú, sikeres cégnél is fontos szerepet töltenek be a borversenyeken elért eredmények. Csomay András hangsúlyozta: „nekünk marketing szempontból teljesen egyértelműen a kommunikációs és marketing mix része a borversenyeken való részvétel”.

A Törley Pezsgőpincészet export- és marketingigazgatójával egyebek mellett megvizsgáltuk, hogy az elmúlt években milyen tendenciák mentén alakul, változik a nemzetközi borpiac, milyen a magyar boroknak (és pezsgőknek) a külpiaci fogadtatása, milyen lehetőségei vannak. Bálo Zoltán szerint: „meg kell határozni a helyünket: ott vagyunk a világpiacokon, de hogyha egy százaléka vagyunk a világ termelésének, akkor nem kell azt hinni, hogy majd mi fogjuk meghatározni a trendeket, és mi fogjuk behálózni az egész világot. Tehát nekünk az exportban törekednünk kell nagyon sok mindenre, de nem kell az egész világot meghódítanunk, nincs is annyi borunk, hogy az egész világot meghódítsuk. Meg kell találnunk azokat a világszinten „niche” dolgokat, ahol mi jók tudunk lenni”.

A teljes beszélgetés elérhető pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.