A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a VINOFED-nek (World Federation of Major International Wine and Spirits competitions). A verseny bírálói a világ minden tájáról érkező borszakértők több fős bizottságokban kóstolnak (ráadásul az összetételük vegyes) ezáltal fokozva a döntés objektivitását. Adásunkban a borversenyek szerepéről, jelentőségéről beszélgettünk méghozzá kettős szempont mentén: az ilyen rendezvények szervezői oldala, valamint termelői megközelítése. A VinAgora-án kívül szóba került még a Mundus Vini, a Decanter, vagy éppen a Berliner Wine Trophy.

Termelői oldalról pedig egy olyan vendég volt velünk, aki nemcsak ismert és jól mozog a nemzetközi terepen, de már egész fiatalon kapcsolatba került a borokkal. Ő pedig nem más, mint ifj. Dúzsi Tamás, a szekszárdi borvidékről. A Dúzsi név országszerte ismert – ha máshonnan nem, a sokak által kedvelt rozéról. A borászcsalád második generációját képviselő Tamás külföldi tanulmányai során egyre több tapasztalatot szerzett és bővítette a kapcsolatrendszerét, ami abban is segítette, hogy egyre több országban vált ismertté a Dúzsi bor. A családi pincészet életében ő a kereskedelmi vezető, de részt vesz a borok készítésében is.

Ha már borok, akkor a téma különlegessége azt kívánta meg, hogy a Nem mindennapi rovatunk ezúttal atipikus formában valósult meg ugyanis olyan 5 tétellel ismerkedhettek meg a követőink, amelyek mindegyike elismerésben részesült valamelyik nemzetközi nagyversenyen.

Ifj. Dúzsi Tamás a borversenyekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta: azt javaslom a kedves fogyasztóknak, hogy nyugodtan, sőt (!) keressék az érmeket akár a kereskedelmi láncokban mert itt most végig beszéltük, hogy mit jelent egy borversenyen ezüst, aranyérmet elért bor, milyen minőségi garanciát ad az embereknek ez a kis macaron, és hogy igazából megbízható az a minőségi bor, amin rajta van ez a kis jelzés!”

Gál Márk, ifj. Dúzsi Tamás, Zilai Zoltán

A teljes beszélgetés elérhető pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.