A Monetáris Tanács az év első kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 13 százalékos és az irányadó ráta 18 százalékos szintjén. Virág Barnabás kiemelte, hogy egészen addig nem módosítják az irányadó kamatot, amíg a kockázati megítélésben nem történik trendszerű változás. A cél a monetáris kondíciók szigorítása úgy, hogy az ne veszélyeztesse a pénzügyi stabilitást.

Szerinte ugyanakkor jó jel, hogy idehaza a következő hónapokban erősödni fongak a dezinflációs hatások. Ennek hátterében a bázishatások mellett az alacsonyabb nyersanyagárak, illetve a kisebb áram- és gázfogyasztás húzódik meg. Fordulat körvonalazódik az élelmiszerárak alakulásában is, a gabonapiacon már meg is indult az árak mérséklődése, de más részpiacokon is hasonló folyamatok várhatók – jegyezte meg.

Ezen felül belföldi oldalról a kiskereskedelmi forgalom szűkülése is „fegyelmező erőként" hat az árazásra. Emlékeztetett arra, hogy az MNB és a Gazdasági Versenyhivatal szorosan együttműködik a költségek feletti áremelkedések letörésében.

Az infláció decemberben elérte a 24,5 százalékot, a novemberhez képest mért 2 százalékpontos emelkedést az üzemanyagársapka kivezetése okozta, amelynek hatása januárra is átnyúlik – részletezte az alelnök.