A gyorsan változó kockázati környezetben a piaci stabilitás fenntartása kulcsfontosságú az árstabilitás eléréséhez – nyilatkozta az MNB alelnöke. Kiemelte, hogy a többi között a globális gazdaság növekedésének lassulása jövő év elejétől egyre markánsabban jelenik majd meg a hazai árakban, az infláció fokozatos fordulatát okozva.

A következő hónapokban is emelkedő inflációra számít a jegybank. A fogyasztói árindex 2022-ben átlagosan 13-14 százalék között alakulhat. Virág Barnabás hozzátette: a hazai infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben csökken, vagyis a fogyasztói árindex 2024 első felében térhet vissza a jegybanki toleranciasávba. Arról is beszélt, egyre több országban jelent már meg a drágulás ütemének lassulása.

A szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – erősítette meg a testület a keddi kamatdöntést indokló, a jegybank honlapján publikált közleményében.