A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője elmondta, a KiberPajzs programban a jegybankkal összehangoltan vesz részt a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság.

A program a lakossági ügyfelek – különösen a veszélyeztetett csoportok, mint például a fiatalok és idősek – pénzügyi tudatosságának erősítésére és a kiberkockázatok sokkal hatékonyabb kezelésére törekszik – részletezte Binder István.

A projekt részeként az intézmények és a piaci szereplők első lépésként összehangolt, széles körű kommunikációs kampányt indítanak novemberben, hogy így minél több felhasználót érjenek el. Emellett további cél a kiberbiztonsági hatósági és piaci folyamatok elemzése, valamint a hazai és nemzetközi szakmai tudásmegosztás – részletezte a szóvivő.

Hozzátette: ma már egyre több csaló érzelmi manipulációval és megtévesztéssel próbál hozzáférni a lakosság, valamint a kis- és középvállatok digitális pénzügyi adataihoz. Binder Istvánnal Gál Márk beszélgetett.