Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondta: a jövőben közvetlenül biztosítják az energiaszámla kiegyenlítéséhez szükséges deviza nagy részeit, valamint új egynapos betéti tenderek jönnek jelentősen megemelt kamattal. Hozzátette: bár a 13 százalékos alapkamatot nem emelték, a kamatszint brutális mértékben megugrott. Ezen felül az energiaimport fedezéséhez jelentősebb devizalikviditást biztosít a nemzeti bank, ennek érdekében egynapos forint betéti gyorstendert tart, illetve rövid távú devizalikviditást nyújt.

Az inflációról elmondta, hogy a szeptemberi, 20,1 százalékos ütem megfelel a jegybank várakozásainak. Az előző hónaphoz viszonyított fogyasztói áremelkedés 85 százalékát az energiaárak, illetve a nyári rendkívüli aszályhelyzet miatt az élelmiszerárak emelkedése okozta. Az infláció a következő hónapokban még kissé emelkedhet, majd a belső-külső hatások alapján a csúcsponthoz egyre közelebb kerül.

A monetáris tanács hangsúlyozta: a fennálló kihívások célzott és átmeneti eszközök alkalmazását indokolják. A jelenlegi turbulens pénzpiaci környezetben az árstabilitás elsődleges célja mellett az MNB kiemelt feladata a piaci stabilitás biztosítása és ennek érdekében az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni.

Péntektől napi rendszerességgel egynapos (T/N) FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg az eddigieknél magasabb kamatszinteken. Az alkalmazott eszközök célja, hogy a monetáris transzmisszió szempontjából kulcsfontosságúnak tartott részpiacokon, azaz a bankközi piacon és a swappiacon egyaránt gyorsan és rugalmasan érvényesüljenek a szigorúbb monetáris kondíciók.

A jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése érdekében felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait.

Az MNB folyamatosan értékeli a gazdasági és pénzügyi piaci fejleményeket, és ezeket az eszközöket addig alkalmazza, amíg a piaci stabilitás fenntartása indokolja – tették hozzá a közleményben. A forint jelentősen erősödött a bejelentéseket követően, és a reggeli 428 körüli jegyzésekről elérte a 417-es szinteket is az euróval szemben.