A Plukkido Kft. GPS-alapú mesemondó mobilalkalmazása az autóban utazó gyermek számára az út menti látnivalókhoz társít szakemberek által írt meserészleteket - olvasható az IoT Zóna oldalán. Táncsics Juditot, az ÚtraManó egyik alapítóját kérdeztük arról, hogy milyen változásokat hozott vállalkozásuk életébe a Digitális Díj.

– Mi motivált, hogy pályázz?

– Elsősorban szerettük volna megmérettetni magunkat, hogy lássuk, a projektünk hol tart a digitális innovációk között. Emellett lehetőséget láttunk abban, hogy a Digitális Díj segítségével tovább tudjuk fejleszteni GPS-alapú mesemondó alkalmazásunkat, az ÚtraManót. Célunk volt, hogy a városi környezet is díszletévé váljon a gyerekek számára készített meséinknek.

– Hogy élted meg ennek a folyamatát?

– Az alkalmazás autópályás verziója korábban számos pozitív visszajelzést kapott a felhasználóktól és az innováció területén tevékenykedő szakemberektől, de a Vodafone Magyarország elismerése tovább növelte az alkalmazás és a cég presztízsét. Örömmel és büszkén dolgoztunk a projekten.

– Kiknek, milyen megoldásokkal érdemes szerinted pályázni?

– A társadalmi értékteremtést mindenképp érdemes fókuszba helyezniük a pályázóknak, hiszen ennek támogatása a Vodafone Alapítvány legfontosabb célja. Emellett az se árt, ha az ötlet újító, kreatív megoldásokat tartalmaz. Úgy gondolom, a díj kiváló lehetőséget nyújt olyan, a projektjük iránt elhivatott csapatoknak, akik már konkrét tervekkel, célokkal rendelkeznek, de a projekt továbbfejlesztéséhez még támogatásra lenne szükségük.

– Te mit profitáltál az egészből, hogyan alakult a projekted azóta, hogy támogatott a Vodafone?

– A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásából megvalósuló városi tesztverzió fejlesztését a budapesti, XIII. kerületi önkormányzat Egyesített Óvodája is felkarolta. Így az alkalmazás az eredeti terveknél is több mesét és útvonalat kínál a gyermekek számára. Ezáltal elmondhatjuk, hogy a díj segítségével az üzleti modellünk validálásába is belekezdhettünk.

A XIII. kerületben utazó gyerekeket jelenleg 2 órányi, a kerület különböző helyszínein megszólaló mesével szórakoztatja az ÚtraManó app. Óvodába menet például megtudhatják milyen az a kíváncsiság illat, vagy épp valamelyik piac mellett elhaladva a manók mesélnek arról is, milyen kincseket rejt egy varázslópiac.