A Stipendium Peregrinum legnépszerűbb elemére, amely a tanulmányi költségeket fedezi („B komponens"), májusban indul a jelentkezési időszak.

Az ösztöndíjprogram 2019 óta támogatja azokat a 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalokat, akik neves külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A 2021 novemberében meghirdetett „A komponens"-re, amelynek határideje 2022. április 15-én zárult, 70-en jelentkeztek összesen 92 pályázattal. (Mivel a diákok közülük többen nem csak egyetlen neves külföldi egyetemre felvételiztek.)

Az ösztöndíjprogram népszerűségét tükrözi, hogy indulása óta 55%-kal emelkedett a pályázók száma, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok érdeklődnek a támogatás iránt, és egyre nagyobb motivációt éreznek, hogy a világ legrangosabb külföldi felsőoktatási intézményeire jelentkezzenek.

Az ösztöndíj a fiatalok – elsősorban személyes megjelenés útján való – külföldi felvételi költségeik finanszírozását segíti a 2022/2023-as tanévre, ami pályázatonként átlagosan 136.000 forint támogatást jelent.

A Nemzeti Tehetség Központ szervezésében a Stipendium Peregrinum program a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg a Nemzeti Tehetség Program keretében. Jelenleg 47 diák tanul „Stipi" ösztöndíjasként neves külföldi felsőoktatási intézményekben.

Várhatóan 2022. május végén hirdetik meg a pályázatot a „B komponensre", melynek keretében a külföldi tanulmányok teljes költségeire (tandíj, lakhatási és megélhetési költségek) lehet pályázni. A kiírás részletei a Nemzeti Tehetség Központ weboldalán és Facebook oldalán lesznek elérhetők.