„Maga a fesztivál egy régi ludovikás hagyományhoz kapcsolódik. Ennek az egyik legfontosabb eleme a 100 napos ünnepség, amely a honvédtisztképzés lezárásának fontos mérföldköve, az utolsó lépcső 100 nappal az ünnepélyes tisztavatás előtt. Ezt követte korábban egy hagyományőrzéssel tarkított, hivatásrendi bemutatókra koncentráló családi nap. Idén ezt a programot bővítettük ki háromnapossá" – mondta az intézmény kommunikációs igazgatója.

„Május 5-én, csütörtökön este zenei programokkal kezdünk. Majd pénteken folytatódik a zenei programsorozat, de új programelemként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen futó Ludovika Szabadegyetem rendhagyó kiadását is megvalósítjuk. Az előadások során az egyetemi kutatói-képzési tematikára épülve fogjuk az egyes témákat körbejárni, majd pedig szombaton tartjuk a hagyományos családi napot. Ekkor a korábbi évekhez hasonlóan bemutatkoznak a honvédség szervezetei, a rendészeti szervek és a Ludovika Sportegyesület rendhagyóbb szakosztályai is" – részletezte Horvátth Orsolya.

A szabadegyetemi program keretében 6 sátorban csaknem 50 szakértő beszél a technológiai fejlődés dimenzióiról, a mesterséges intelligenciáról, a világűr meghódításáról és a koronavírus-járvány, valamint a háborúk gazdasági hatásairól, vagy a jövő harci eszközeiről.

Szó lesz a többi között Magyarország ivóvízkészletéről is, a klímapánikról, valamint a hazánkat és a világot sújtó vízkrízisről, továbbá a pusztító katasztrófákról, de a vérnyomelemzés és a bűnügyi helyszínelés, a stressz és az agresszió kapcsolata is terítéken lesz.

Horvátth Orsolyával, az NKE kommunikációs igazgatójával Lakatos László beszélgetett.