Az alapítvány által nyújtott kezesség csökkenti a bank részéről jelentkező hitelkockázatokat, és megkönnyíti az ügyfelek számára, hogy forráshoz jussanak. Ezáltal megvalósítsák a hatékonyságot és a versenyképességet növelő céljaikat egy olyan időszakban, amikor az orosz-ukrán háború, a magas infláció, az aszály, az energiapiac volatilitása és az árak emelkedése, valamint az új Közös Agrárpolitika kihívások miatt megnőtt a források iránti igény.

A megállapodást – amelynek végső célja, hogy elősegítse az agrárium alkalmazkodását és a magyar vidék fenntartható fejlődését – az AVHGA részéről dr. Herczegh András ügyvezető igazgató és Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató-helyettes, az MBH Bank részéről pedig Szabó Levente egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettes és Hollósi Dávid, a hitelintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója írta alá. „Az elmúlt évek bizonyították, hogy az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat, amelynek kulcsfontosságú a finanszírozása. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy erős legyen a hazai gazdálkodói kör" – mondta Szabó Levente.

Az AVHGA kezességvállalása nagymértékben javítja a kölcsönhöz jutás esélyeit, és jelentős anyagi terhet vesz le a gazdák válláról. A kezességet a bank mintegy 40 Agrárcentrumában is igényelhetik a vállalkozások, családi gazdaságok országszerte.

„Az általunk nyújtott kezesség növeli a vállalkozások mozgásterét, és segítség lehet az átmenetileg pénzügyi nehézségekkel küzdő gazdálkodók esetében, továbbá akkor is, ha a vállalkozó eszközeit, ingatlanjait már jelzáloghitel terheli" – hangsúlyozta dr. Herczegh András, hozzátéve, hogy akár gazdálkodói múlt nélküli vállalkozások és fiatal gazdák is igényelhetik a kezességet.

A pénzintézet jelenleg több mint 15 ezer ügyfele számára biztosít forrást a hitelgarancia alapítvány támogatásával, a kezességgel biztosított hitelek volumene meghaladja a 350 milliárd forintot. Az ügyletek több mint 85 százalékát, összeg szerint megoszlásban pedig mintegy 90 százalékát a pénzintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága kezeli, elsősorban a Széchenyi Kártya program elemeihez, az Agrár Széchenyi Kártyához és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelhez kapcsolódóan.

Hollósi Dávid kiemelte: „az alapítvány kezességvállalása lehetővé teszi, hogy a klasszikus kereskedelmi banki szektor is egyre inkább részese legyen az agrárium finanszírozásának".