A fejlesztés 9,966 milliárd forint összköltségvetésű GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében valósult meg. A Smart Farm kialakításának és eszközbeszerzésének bruttó összege 951,04 millió forint volt. Az átadóünnepségen Nagy István agrárminiszter, mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az agráriumot számos kihívás éri, amelyekre csak a legmodernebb kutatási ismeretek felhasználásával adhatók válaszok, és a mostani beruházás éppen ezt szolgálja.

„Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban. Mindennél meghatározóbb a hatékonyságot, a versenyképességet növelő beruházások támogatása, a digitális technológiákra való átállás szükségessége. A mostani fejlesztés révén lehetővé válik, hogy a hallgatók gyakorlatorientált oktatási környezetben, a legkorszerűbb eszközökkel ismerkedhessenek meg. A képzések, tanfolyamok a gazdálkodók, a mezőgazdasági cégek és a szaktanácsadók számára is elérhetők lesznek" – fejtette ki a tárcavezető.

Az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Palkovics László kiemelte: az egyetem nemcsak a kar külső, hanem belső, tartalmi megújulását is a középpontba helyezte. „Ebbe a folyamatba illeszkedik Smart Farmunk kialakítása, amely a digitális agrárium és a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges technológiai elemeket felvonultatva tartva járul hozzá az intézmény korszerű képzési, kutatási és szolgáltatási tevékenységéhez" – szögezte le a kuratóriumi elnök.

„Az épületek felújításával és a korszerű eszközök, gépek beszerzésével valódi 21. századi infrastruktúra jött létre, amelynek hátterét olyan modern technológiák adják, mint az 5G vagy a drónok. A Smart Farm újabb platformot jelent arra, hogy bővítsük együttműködésünket az agrárágazat szereplőivel, s ezáltal még hangsúlyosabb szerepet vállaljunk a gazdasági és a tudományos szféra összekapcsolódásában" – tette hozzá.

Solymár Károly Balázs energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta: a Programozd a jövőt! elnevezésű program keretében valósult meg a tangazdaság kialakítása, amiben nagy szerepet játszott a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja. Kiemelte: azzal, hogy a központ infokommunikációs arculattal jött létre, ez a terület felemelkedett a Széchenyi-egyetemen hagyományosan erős járműipari pillér mellé. Örömmel említette, hogy a központ az elmúlt években valós vállalati partnerségekkel tudott kiépíteni, és felkészült arra, hogy együttműködjön más tudományterületekkel.

Tóth Tamás, az Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpont vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy az egyetem több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a precíziós mezőgazdaság, a járműipar, a robotika, a digitalizáció és az automatizáció terén, ami az átadott tangazdaságnak is alapját képezi. „Fenntartható precíziós mezőgazdaságot szeretnénk kialakítani automatizált adatalapú termelésirányítással" – fogalmazta meg a célt, megjegyezve, hogy 2030-ig négy lépésben fejlesztenék tovább a Smart Farmot.

Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ vezetője közös sikernek nevezte a beruházást, amelynek megvalósításában az intézmény különböző karai és szervezeti egységei dolgoztak együtt. Kiemelte: valós tartalommal szeretnék megtölteni az „okosfarmot", és példaként a digitálisan vezérelhető erőgépekkel, a mezőgazdasági termelésben használható földi-légi együttműködő rendszerekkel, a gazdák igényeire szabott permetező drónnal, az önjáró robotokkal és a vadkármegelőző rendszerrel kapcsolatos kutatás-fejlesztéseket említette.