● Az ázsiai-csendes-óceáni indexek újabb egymást követő napon veszítenek, miután a Wall Street-i szeánsz ismét rontotta a piaci hangulatot.

● A csökkenés vezetői ismét a kínai indexek, és egyenként mintegy 0,50%-ot veszítenek. Az ausztrál index, az S&P/ASX 200 0,40%-ot veszít. Eközben a japán Nikkei index az egyetlen, amely +0,30%-kal emelkedik.

● A csökkenés ellenére a kínai részvények némi fellendülést mutattak, miután a szabályozók rekord mennyiségű rövid távú likviditást juttattak az ország pénzügyi rendszerébe.

● A piacon folytatódik a tőkekiáramlás a biztonságos eszközök felé. Az arany 0,20%-ot erősödik, a dollár is erős marad, míg az amerikai államkötvények hozama 0,90%-ot veszít.

● A dollár mellett az euró is erős marad, ennek ellenére az EURUSD devizapár enyhén csökken, 0,05%-ot veszítve 1,0577-re.

● Fokozott feszültséget észleltek, miután egy amerikai romboló a Vörös-tengeren elfogta a jemeni Houthi lázadók által Izrael ellen irányuló drónokat és rakétákat. Az olajárak 90 dollár fölé szöktek hordónként, miután dróntámadások amerikai előretolt állásokat céloztak Irakban és Szíriában.

● A japán pénzügyminiszter, Suzuki aggodalmát fejezte ki a közel-keleti konfliktus miatt növekvő globális gazdasági bizonytalanság miatt, különösen Japánban. Suzuki kiemelte Japán romló költségvetési helyzetét.

● Japán CPI-adatok: Az országos általános fogyasztói árindex 3%, a maginflációs árindex pedig 2,8%.

● A PBoC a várakozásoknak megfelelően meghatározta a kamatlábakat: Az 5 éves kamatlábat 4,2%-ra, az 1 éves kamatlábat pedig 3,45%-ra.

● Az EK elnöke, von der Leyen kijelentette, hogy a Hamász felszerelésének 93%-a Iránból származik. Hangsúlyozta az Iránnal szembeni szankciók szigorításának és a szankciók kijátszásának fontosságát.

● A kriptovaluták továbbra is erősek a globális hagyományos piacok növekvő bizonytalanságával szemben. A Bitcoin erősödik, és már 29 000 dollár felett kereskednek vele.

● A hosszú távú kriptopénz befektetőkkel kapcsolatban is megjelentek információk. Az on-chain adatok szerint ez a befektetői csoport folyamatosan növekszik, és már 75% felett van, ami a 2024 áprilisában történő felezéssel együtt jelentős korlátot jelenthet a kínálati oldalon, és így pozitívan befolyásolhatja az árfolyamot.

A Bitcoin jelentősen többet erősödik, mint az Ethereum és a többi altcoin. Általában ez jellemzi a ciklus első növekedési időszakát. Minden keresleti erő pontosan a BTC-re irányul, és csak akkor ömlik át az altcoinok piacára, amikor az eléri az új ATH-t.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.