• Áprilisban 9,5%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a maginfláció 10,3%-ra ugrott – közölte a KSH kedd reggel.
  • Márciusban az ipari termelés volumene (szezonálisan igazítva) 5,7%-kal maradt el az előző havitól Magyarországon. A nagymértékű visszaesés ellenére az ágazat első negyedéves teljesítménye kifejezetten szép – és főleg sokkal szebb annál, mint amit a jövő ígér.
  • Áprilisban 8,3% volt az éves infláció az Egyesült Államokban, ami csökkenést jelent a márciusi 8,5%-hoz képest.
  • Németországban áprilisban a fogyasztói árak 7,4 százalékkal emelkedtek éves szinten, ami 40 éve a legmagasabb inflációnak számít; márciusban 7,3 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Ismét 380 fölött a forint

383-as árfolyam környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Azonban kedden és szerdán erősödött az árfolyam egészen 378-ig. Csütörtökön azonban megint elindult a lejtőn. Pénteken 384 forint környékén mozog a jegyzés.

Az EUR/HUF és USD/HUF jegyzések alakulása a héten

Az USD/HUF árfolyam is pontról pontra megegyező görbét írt le a héten. 364 környékén nyitotta a hetet, majd egészen 357-ig erősödött, péntekre már majdnem átlépte a 370-es határt is.

Az EUR/USD jegyzés folyamatosan esett a héten. Pénteken 1,042 körül mozog az árfolyam.

A héten sem emelt kamatot az MNB

Az eddigivel megegyező 6,45%-os kamat mellett hirdette meg csütörtökön egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis továbbra sem változik az irányadó kamat. A jegybank legközelebb május végén gondolhatja át az eddigi kamatemelési ütemet.

Az MNB az utóbbi időszakban arra a tempóra állt be, hogy havonta egyszer jelentősen emeli az alapkamatot, majd a Monetáris Tanács lépése után az egyhetes betéti kamatot kisebb mértékben emeli, így a két kamatszint közelít egymáshoz. Ma már alig 100 bázispont a különbség az 5,4%-os alapkamat és a 6,45%-os irányadó ráta között, vagyis várhatóan májusban vagy júniusban összeérhetnek.