Az Akcenta heti elemzése szerint majdnem 5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az eurózónában novemberben. Az infláció jelentős mértékben gyorsult októberhez képest, amikor 4,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten. Az elmúlt hónapban a gabonafélék és a tejtermékek iránt erős volt a kereslet, így folytatódik a drágulás az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi piacán is. 1997 után először lépte át a 20 százalékot az ipari árak emelkedési üteme. Októberben az ipari termelői árak szintje 26,6 százalékkal volt magasabban, mint egy évvel korábban.

▪    0,7 százalékkal haladta meg az előző negyedéves szintet a magyar gazdaság teljesítménye, 6,1 százalékos a GDP növekedés. A gazdasági teljesítmény elérte ugyan a válság előtti szintet, de még érdemben elmarad attól a pályától, amit az utóbbi két évben a koronavírus-válság nélkül futott volna be.

▪   Vegyes mozgások jellemezték a tőzsdei világot a héten. A hét eleji esések után, Amerikában felpattanás figyelhető meg, az európai részvényindexek szárnyalása után pedig elromlott a hangulat. A tőzsdei hangulatromlás a magyar tőzsdén is éreztette a hatását, esés volt a hazai részvényindexnél is.

▪    Enyhén, de csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben. Az áruellátás és az árak stabilizálását célzó kormányzati intézkedések kedvező hatásai azonban már érzékelhetők.

▪    Csökkent a munkanélküliség Németországban, ahogy a munkanélküliségi ráta is lejjebb ment az előző hónaphoz képest. 5,3 százalékra süllyedt novemberben a ráta, az októberi 5,4 százalékról.

3,1 százalék az egyhetes MNB kamat

Újabb 20 bázispontos emeléssel, 3,1 százalékra emelkedett az irányadó, 1 hetes jegybanki betéti kamat. Az MNB jelezte, hogy a szigorítási ciklus jövőre is kitart, a piac 4-4,5 százalék közé várja a kamatemelési ciklus tetejét. A döntés nem okozott meglepetést, azonban a forint egy enyhe erősödést követően, tovább gyengült.

Hullámvasúton a Forint árfolyama

A héten a forint az euróval szemben a kamatemelések hatására erősödött, csütörtök reggel egészen 361-ig, azonban estére 365 közelébe gyengült vissza a magyar deviza. Péntek délelőtt a forint újból az erősödés útjára lépett, és 363,75-nél áll az euró jegyzése. Úgy néz ki, hogy jelenleg nem a jegybanki lépések, hanem sokkal inkább a nemzetközi piaci hangulat, a koronavírus és a kockázatvállalási kedv alakulása befolyásolja az árfolyamokat.

A dollár a Fed bejelentése után nagy erősödésbe kezdett, péntek reggel 1,1287 körül járt az euróval szemben a jegyzés, ami csütörtökhöz képest 0,1 százalékos dollárerősödést jelentett. A dollárral szemben 0,2 százalékos gyengülést mutat a japán jen és az angol font is.