• Növekedni tudott a magyar gazdaság tavaly a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest. A korlátozások ellenére a hazai GDP is gyarapodott, 1 százalék felett volt a növekedési ütem.
  • Először csökkentek a nominálbérek Németországban. Az előző évi adatokhoz képest tavaly 0,6%-os csökkentést jelentett be a német szövetségi statisztikai hivatal. Mivel a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek a munkavállalókat így 1 százalékos reálbér-csökkenés érte 2020-ban.
  • Ázsiában és Amerikában is eséssel zártak a tőzsdék, bár Japán és Dél-Korea fontosabb indexei emelkedni tudtak. Az európai piacon mérsékelt emelkedést figyelhettünk meg, míg a magyar tőzsde iránykeresés jellemző.
  • Kína lett Európa legnagyobb kereskedelmi beszállítója, leelőzve ezzel Amerikát, tette közzé Európai Unió Statisztikai Hivatala. A tavalyi évben az import csaknem 5,6%-os növekedést ért el, míg az export 2,2%-ost. Az Egyesült államokban viszont az import 13,2%-ot zuhant, az export pedig 8,2%-kal esett vissza.

Szokatlan a forint mozgása

Sorozatban pattant le az árfolyam a 359,3-359,5-ös ellenállási zónáról a forinterősödés irányába. A hetet 357,89-en nyitotta a forint, aztán kedden 358,95-ig tornázta fel magát, és ehhez ragaszkodott a héten, szerdán 358,49-cel, csütörtökön pedig 358,78-cal ragadt a szinthez.

Péntek reggel 358,6-nál járnak a jegyzések.

Az euró-dollár árfolyam is fontos szinthez ért, az elmúlt napokban megint komolyabb dollárerősödésre is volt példa, így most 1,21-nél jár a jegyzés.

USD/HUF árfolyam újabb hullámvasútra ült. Hétfőn 294,99-en indult meg felfelé, szerdáig eljutott a 297,59-es szintig és visszafordult, így pénteken 295,38-on állnak a jegyzések.

Nem várható módosítás

Kedden fog ülésezni újra a monetáris tanács, de nem várható, hogy változtatnak a kamatkondíciókon, inkább a januári kamatdöntő ülésen elhangzottakat fogják hangsúlyozni. Legkorábban a frissített makrogazdasági előrejelzés után, azaz márciusban várható módosítás a monetáris politikáján.

A globális infláció emelkedése, a nyersanyagok drágulása és a gazdaság nyitása után várható keresetbővülés miatt a hazai pénzromlás is gyorsabb lehet a korábban vártnál.