Kedden tartotta az idei év első kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyták az irányadó kamatokat. Bár a gyenge forint árfolyam és az infláció magas szintje nyomást helyezett a jegybankra, a döntés utáni közlemény szerint nem szükséges az intervenció, hiszen az inflációt lefelé várják a továbbiakban, illetve nincs árfolyamcélja az MNB-nek.

A hazaihoz hasonlóan az amerikai jegybank is érintetlenül hagyta a kamatokat. Jerome Powell a FED elnöke sajtótájékoztatójában kiemelte, hogy a mostani gazdasági környezetnek megfelelőek a kamatkondíciók, az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás enyhített a gazdasági feszültségen, míg a koronavírus terjedése növekvő kockázatot jelent.

A koronavírus tovább szedi áldozatait. A legtöbb fontosabb index a korábbi emelkedés után kis korrekcióhoz érkezett. Legnagyobb ütemben az ázsiai és turizmushoz köthető cégek papírjai zuhannak, de az olajat is megviseli a járvány. A kínai keresletkiesés aggodalomra adhat okot, így ha tovább esik az árfolyam, az OPEC rendkívüli ülést hívhat össze.

Tovább csúszik a lejtőn a forint

A negatív piaci hangulat általában együtt jár a feltörekvő piaci devizák gyengülésével és a menekülődevizák erősödésével. A forint így továbbra is gyenge szinteken járt a héten, többször is megdöntve korábbi csúcsát. Először hétfőn emelkedett új történelmi csúcsra, 338,67-ig. A keddi kamatdöntő ülés sem tudta érdemben megnyugtatni a hazai fizetőeszközt, kis korrekciót követően csütörtökön ismét sosem látott magasságokba szökött az árfolyam: 338,70-re. Pénteken újabb visszakör érzékelhető, 336,60 közelében a jegyzések. A dollár viszont a bizonytalan környezetben is erősödni tudott. Jelenleg egy euróért 1,1027 dollárt kell fizetni, míg egy dollárért 305,40 forintot.

Dübörög a munkaerőpiac

Erős munkaerőpiaci adatok érkeztek szerdán a Központi Statisztikai Hivatalból. Az előző év negyedik negyedévében a foglalkoztatottak száma magas, míg a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintet mutatott (3,3 százalék). A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a közmunkások száma is mérséklődött, ami azt jelenti, hogy egyre több utóbbi kategóriába tartozó tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Azonban a külföldön munkát vállalók száma is növekszik, ami viszont munkaerő kivándorlását vetíti előre.