Hozzáteszik: fokozott figyelemmel kísérik a kínai koronavírusos járványt, és hogyha indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket. Elmondták, hogy a Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely - egyéb koronavírusokhoz hasonlóan - légúton, valamint szájon át fertőzhet. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. A távol-keleti országban viszont a járvány gócpontjának számító Vuhanban a repülőtéren bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését, emellett eddig több városban is forgalomkorlátozást rendeltek el a hatóságok.

A koronavírus terjedésével kapcsolatban a Trend FM megszólaltatta Belvárosi Orvosi Centrum infektológus szakorvosát, Szlávik Jánost. A szakember elmondta, hogy bár egyre több országban tűnik fel a betegség érdekes, hogy a gyerekeket elkerüli.

A helyzettel kapcsolatban a WHO mellett megszólaltak a kínai egészségügy illetékesei is, illetve Sanghaj polgármestere és Abe Sindzó, japán miniszterelnök is. Erről készült összeállításunkat itt meghallgathatják: