• 3,7 százalékkal nőttek márciusban a fogyasztói árak Magyarországon a KSH adatai szerint. Ez látványos gyorsulás a februári 3,1 százalékos emelkedés után, így további gyorsulásra számíthatunk a következő hónapokban. A maginflációs mutató 4 százalék alatti, tehát minimális mértékben esett csak.
  • 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés februárban Németországban – ezzel már a második egymást követő hónapban van visszaesés az előző nyolc hónapos növekedés után.
  • Igazán erősek voltak a technológiai részvények, emelkedést láthattunk a vezető amerikai indexek körében. Ezzel szemben Ázsiában rossz volt a hangulat, mivel a kínai infláció a vártnál nagyobb mértékben nőtt márciusban. Az európai tőzsdéken iránykeresés látszik, a magyar tőzsde azonban alulteljesített.
  • Erőteljes növekedési pályára terelődött a gazdaság Amerikában, annak ellenére, hogy februárban rekordszintre nőtt a külkereskedelmi mérlegének hiánya. Úgy tűnik, hogy a masszív költségvetési ösztönző intézkedések akár közel négy évtizedes csúcsra is felhúzhatják idén a gazdasági növekedési ütemét.

Újra 360-as szint alatt a forint

Az Akcenta elemzésében azt írta, hogy bár a hét elején még felülről érintette a 360-as szintet a forint, úgy tűnik maradt benne szufla. Hétfőn 360,43-al vágott bele az erősödésbe, amihez próbált kedden ragaszkodni 360,66-tal. Szerdán leküzdötte magát 358,93-ra, és csütörtökön se hagyott alább, 358,39-cel zárta a napot. Pénteken is a 358,25-ös szint körül mozog a magyar deviza árfolyama az euróval szemben.

Az EUR/USD árfolyam grafikáján is láthattunk egy kisebb ugrást. A hét elején a 1,1818-as szintről, csütörtökre 1,1918-ra szálltak az indexek. Pénteken 1,1893 körül mozog a görbe.

A dollárral szemben is erősödni tudott a forint. 305-ös szint közelében kezdte a hetet, és szépen lassan letolta magát péntekig 301,17-re, bár csütörtökön elérte a lélektanilag fontos 300-as szintet is.

Ugrás a magyar iparban

Februárban 4,8 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az előző havit, ezzel újra elérte a szektor teljesítménye a koronavírus-válság előtti szintet. a valaha volt legmagasabb havi termelési szintre ugrott az ipar. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt, ugyanakkor a legjelentősebb súlyú járműgyártás nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A héten egyértelműen az ipari termelésről szóló információ a legbiztatóbb a magyar gazdaság 2021-es várható teljesítménye szempontjából.