Sikeres hetet zárt a forint

A hét során folyamatosan erősödött a forint, csúcspontját csütörtökön érte el, ekkor 304,4-es áron jegyezték az euróval szemben, ami 2015 májusa óta a legjobb eredmény. A dollárral szemben a hét első felében gyengülés volt tapasztalható, de csütörtökön már a 272,5 HUF/USD szinten zárt az árfolyam.

Egyre erősebb a hazai deviza

Az utóbbi három hónapban egy erősödő trend volt megfigyelhető, aminek következtében augusztus felénél sikeresen átlépte a 309 HUF/EUR határt az árfolyam, szerdán pedig sikerült áttörnie a kulcsfontosságúnak mondható 305 HUF/EUR szintet is. A befektetési szolgáltatásokkal foglalkozó intézmény szerint a forint jelentős erősödése mögött három tényező is áll.

Az első, hogy felminősítették Magyarországot „befektetésre ajánlott” kategóriába, a második pedig a jelentős többlettel rendelkező fizetési mérleg. A harmadik szempont a Magyar Nemzeti Bank nemrég hozott döntése, amely a három hónapos betétekkel és a finanszírozási összegekkel kapcsolatos. Ez a befektetési eszköz utoljára szeptemberben volt korlátlanul elérhető, amely után egy időleges likviditási zavar keletkezett a piacon.

Az első két tényező várhatóan nem változik a közeljövőben, az MNB-nél júliusban elhelyezett betétek viszont hamarosan esedékessé válnak, így ezen a területen még várható a változás. A forint várhatóan belátható időn belül megközelíti a 300 HUF/EUR határt, de novemberben a forint likviditása valószínűsíthetően nőni fog, ami ismét nyomás alá helyezheti a magyar fizetőeszközt, ez pedig végső soron gyengüléshez vezethet.