Stagnált a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség az előző hónapban a KSH friss adatai alapján. Az adatok azt mutatják, hogy kezd erőre kapni a magyar munkaerőpiac, de még messze van a kilábalás. A külső és belső kereslet még gyenge, a koronavírus-járvány második hullámának a veszélye pedig továbbra is igen komoly bizonytalanságot jelent a kilátásokra nézve.

A japán NHK hírügynökség értesülése szerint lemondását tervezi bejelenteni a japán miniszterelnök.Köztudott volt, hogy évek óta szenved krónikus betegséggel, amely miatt az utóbbi időben többször is kórházba került, ezzel nehézséget okozva a kormánynak. A hír hatására óriásit esett a japán tőzsde.

Az előrejelzésekkel szemben sokkal magasabb lett a júliusi infláció, ami miatt óvatosabb lépéssel reagált az MNB Monetáris tanácsa. Miután két kamatcsökkentés is megléptek, nem várható újabb változás a jegybanki alapkamaton, így marad a 0,6 százalékos irányadó ráta.

Zuhanásnak indult a forint

Újra mélységekbe került a magyar fizetőeszköz.Hétfőn csak sejtette, hogy megindul felfelé,352,00 állt az EUR/HUF kurzus, ami kedden 352,87 lett és szerdán már 355,79-en volt az árfolyam. Csütörtökön megint lépett, és 356,19-en mozgolódott, de pénteken sem állt meg és gőzerővel lépcsőzik felfelé, 356,46-on vannak jelenleg a jegyzések.A dollár árfolyama is hullámzó tenger a hónapban. Hétfőn reggel az euróval szemben még 1,1800 körül mozgott, amit végül egész héten érintett is, de pénteken ugrott egy egységet és 1,1900 dollárt kell adni egy euróért. Az USD/HUF kilátásai sem fényesek. 298,17 körüli szintről indította a hetet, és már kedden átlépte a lélektanilag fontos 300-as szintet.Kisebb visszakorrekciót követően péntekre már 298,97 környékén járnak a jegyzések.

Újra nyeregben a nyugdíjpénztárak

A friss számok alapján az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak is stabilizálódnak a koronavírus okozta stresszből, a második negyedévben mindkét pénztártípusnál 5 százalékot meghaladó hozamokat lehetett látni. Az önkéntespénztáraknál tavaly látott visszaesés átaglétszámban idén megállni látszik, a magánkasszák létszámcsökkenése azonban tovább folytatódott.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten