Ilyenkor aztán végképp jó szívvel gondolunk Jedlik Ányosra, aki anno egy szüreten a poharában lévő borhoz szódát adagolt, majd jóízűen elfogyasztotta.

Vegyünk egy fő szabályt (ahogy erre a sommelier vendégünk utalt): legyen az fehér vagy rosé, de egy biztos, akkor járunk jól, ha egy kevésbé testes, friss évjáratú, minőségi borból készítünk fröccsöt. Érdemes ugyanitt helyére tenni a szódavíz vs. szénsavas ásványíz teremtette dilemmát. Ha esetleg (megsúgjuk, tévesen) valaki azt gondolná, hogy az ásványvíz inkább kéznél van, és jó lesz az a fröccskészítéshez, nos az eredmény nemigen fog valódi fröccsélményt nyújtani. Vagyis elmarad az ital kellő frissessége, pezsgése, ha nem szódával készítjük.

Mindezekről is beszélgettünk, de elsősorban arról, hogy ilyenkor nyáron, amikor rendszerint sokan kültéri programokat szerveznek (pl. egy kerti sütögetés) milyen lépésekkel, praktikákkal biztosítható a borok megfelelő hőfokon való szervírozása. Mindezekben pedig a két lábon járó lexikont, Petzold Attilát kérdeztük. A sommelier, pálinkaszakértő elmondása szerint „egyszerű borkedvelőként is tisztában kell lenni a borkóstolás alapjaival. Úgy vélem, ha eljutunk odáig, hogy megtanítjuk a fogyasztókat arra, hogy tudatosan nyúljanak egy borhoz, tudatosan beszéljenek róla, és eloszlatjuk a tévhiteket, akkor máris többet tettünk a magyar borkultúráért, mint bármilyen kampány”.

Gál Márk, Petzold Attila, Zilai Zoltán

Sőt, ha már nyári borok, akkor ilyeneket kerestünk (és találtunk), valamint kóstoltunk a „Nem mindennapi mindennapi” rovatunkban.

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.