Ezen kezdeményezések megalkotói tudják jól, hogy az évjáratok nagy változatosságot tudnak eredményezni, de arra viszont van lehetőség, hogy bizonyos kereteket megalkossanak a borászoknak, ami lehetővé teszi, hogy beazonosíthatóak legyenek az adott területre, borvidékre jellemző, jól felismerhető stílusjegyek. Egészen konkrét lépés, hogy meghatározzák, milyen szőlőfajtából készülhet az adott közösségi tétel. Ezen túl még szintén fontos jellemvonás, hogy egy-egy ilyen közösségi bormárka remek arculati eleme is tud lenni az adott borvidéknek.

A koncepció növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy hazánkban egyre többen ismerik fel az ebben rejlő potenciált. A teljesség igénye nélkül néhány példa: BalatonBor, PH-Érték, MyMátra, Villányi RedY, Villányi Franc, de ugyanilyennek minősül az Egri Csilla, és az Egri Bikavér is.

Ezt a sort adásunkban kiegészítjük egy újabbal, méghozzá a friss, üde, lendületes, kezdeményezéssel, ami a #Neszmély névre hallgat. Tavaly márciusban mutatkozott be a neszmélyi borvidék első közösségi bora. A válogatás célja, hogy megkönnyítse a borfogyasztók helyzetét, hogy még közelebb vigye hozzájuk mindaz, ami Neszmély.

Hat olyan helyi borász fogott össze, és tűzték ki azt a célt, hogy megalkossanak egy olyan közösségi bort, ami méltó módon népszerűsítheti a borvidéket. „Nekem régi szívfájdalmam volt, hogy a Hilltop nevet jobban ismerték az emberek, mint Neszmélyét, amit sokan még a térképen sem tudtak elhelyezni” – hangsúlyozta műsorunkban Kamocsay Ákos. A Hilltop borászat főborásza, társtulajdonosa szerint „bár minőségben sok szempontból már felvesszük a versenyt az ismert külföldi borokkal, árban és elismertségben viszont többnyire nem.”

Gál Márk, Kamocsay Ákos, Zilai Zoltán

Mindezek mellett tekintettel arra, hogy elérkezett július úgy gondoltuk, hogy a „Nem mindennapi - mindennapi” rovatunkban ezúttal csak fröccsnek is jó tételek szerepeljenek.

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.