Kétségtelen, hogy a török hódoltság alatti időszak nem kedvezett, de bármennyire furcsa vagy hihetetlen mai szemmel nézve ennek kedvező utóhatásaként könyvelhető el a Kapucinusok letelepedése, akik a környék legjobb szőlőművelői lettek.

Ugrunk az időben: az 1990-es rendszerváltás után a móri borvidék sorsa a helyi gazdák kezébe került, de nem voltak könnyű helyzetben hiszen szinte nulláról kellett felépíteni, kialakítani a régi szőlőültetvényeket.

A borvidékről csaknem minden borkedvelőnek az ezerjó szőlőfajta jut eszébe, és bár idehaza több borvidéken is fellelhető, igazi otthonra a móri borvidék dűlőin talált.

A 10. adásunk különlegességét az is adta, hogy visszanyúltunk egy korábbi (épp az ötödik) adásunk témájához, így ez a mostani amolyan második felvonás: a reflektorfényt ugyanis ismét az új, feltörekvő pincészetek, borvidékekre helyeztük.

Itt Móron ebbe beleszületik az ember, mindenkinek van szőlője, bora.” – véli tősgyökeres móri legényként a Paulus Molnár Borház cégvezetője. Diós Máté úgy fogalmazott: „Jó úton haladunk afelé, hogy a Móri borvidék ismét méltó helyére kerüljön, és tudatosodjon a fogyasztókban, hogy igenis kiváló borok készülnek nálunk.”

Gál Márk, Diós Máté, Antal Gábor

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, valamint a Podcastgyár by TrendFM applikációban is.