„A járvány központja nálunk van, Vuhan városban, a járvány forrásának elkülönítése akadályt állít a vírus további terjedése elé. A fertőző betegség korlátozásának elsődleges feladata, hogy a forrást elfojtsák. Az, hogy kevésbé járnak ki a vuhaniak, szolgálatot jelent, különösen ilyenkor, az ország népének, illetve az egész világnak is. Ezért döntöttünk úgy, hogy lezárjuk a várost. A jelenlegi helyzetben ez a döntés a városi lakosok megértésével találkozott, ráadásul az elképzeltnél jobb hatást ért el" - mondta a polgármester. Csou Hszien Wang szerint jelentősen mérséklődött a vuhaniak elutazási szándéka.

Itt hallgathat meg egy rövidebb részt az interjúból. További részletek csütörtöki, Ezerarcú Kína műsorunkban hallhatnak majd, este 20 órától.

A város elszigetelését követő napokban ugrásszerűen nőtt a betegek számára, erről Vuhan polgármestere a következőket mondta.

„Városunkban azoknak száma, akik megfertőződtek és akik megbetegedtek, nem kapcsolódik az elszigeteléshez. Az epidemiológiai szabályok alapján december 27-én észleltük az első fertőzöttet, visszafelé nyomoztuk a forrását december 12-ig, amikor az első beteg kórházba ment. Ez alapján kiszámították, hogy a napokban van csúcson a járvány, ezért ugrik meg ilyenkor a betegek száma.”

Azt is mondta „a járművek mozgását is korlátozzák, aminek a célja az, hogy ne terjedjen a járvány, illetve az, hogy csökkenjen a személyek mozgása. A járványbetegségek kapcsán a tudósok már régen észrevették, hogy a legjobb megoldás a személyek mozgásának a megakadályozása."

A járműkorlátozásról szólva megemlítette, hogy különleges célt szolgáló állandó tömegközlekedési buszokat indítottak, összesen 310-et. Forgalomból kivett autóbuszokat osztottak szét a különböző lakónegyedek közt. Ezenkívül minden lakónegyednek kijelöltek 3-5 taxit, amelyeknek az elsődleges rendeltetése, hogy az adott lakónegyedben lakó orvosok és nővérek közlekedését szolgálják. Másodlagos céljuk, hogy az otthon maradt lakosoknak ételt hozzanak ingyenesen, illetve ha megbetegszenek, kórházba vigyék őket.

Csou Hszien Wang megemlítette azt is, hogy egy több mint 10 millió lakosú metropolisz elszigetelése állítólag az emberiség történelmében, az emberek lakta városok történelmében is példátlan. Azt is mondta, hogy a városban maradtak együttműködőek és nincs pánik.

Itt egy helyben készült felvételt nézhetnek a városról.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság január 29-ei legfrissebb adatai szerint január 29-én 18 óráig országszerte összesen 6078 beteg fertőzöttségét erősítettek meg, 132 beteg halt meg, 115-en meggyógyultak.