Pár hét alatt az egész évre várt gyengülés mértékét elérte a forint. A 338-340 forint között ingázó euróárfolyam önmagában 0,2 – 0,3 százalékponttal emelheti meg az inflációt, ha tartósan velünk marad. 340 felett már célszerű lehet a Magyar Nemzeti Banknak is beavatkoznia, bár valószínűleg a lassan gyengülő forint az egyelőre kétszámjegyű béremelkedés miatt nincs a jegybank ellenére.

A Concorde Értékpapír vezető stratégája szerint azért találták meg a nemzetközi spekulánsok a magyar fizetőeszközt, mert a magyar fizetési mérlegtöbblet eltűnt, ráadásul a forint a világ legkisebb reálkamatot kínáló devizája. Emiatt a cseh koronára, lengyel zlotyra és újabban a mexikói pesora épülő ügyleteknél jól lehet spekulációs célokra használni. Ha ezekben az országokban kamatot csökkentenének, akkor vélhetően a pozíciók zárása miatt a forint is erősödhetne. A Magyar Nemzeti Banknak egyelőre nem áll szándékában a monetáris szigorítás. Móró Tamást, a Concorde Értékpapír vezető stratégáját Nagy Károly kérdezte.

A tavalyi feldolgozóipari recessziót úgy tűnik, kiheverte a világgazdaság. Azért nem volt visszaesés, mert közben mindenhol a szolgáltató-szektor húzta magával a gazdaságot. Tavaly év végén és idén év elején újra kezdett magára találni a kínai és az uniós gazdaság, de az Egyesült Államok sem volt rossz bőrben. Ha a Kínából elindult tüdőgyulladásos járvány nem tart sokáig, alapvetően emelkedő pályára állhat a világgazdaság. Ha viszont a vírus 3-4 hétig nem csillapodik, akkor az utazások csökkenés és a turisztikai szektor visszaesése révén azt világszerte mindegyik ország megérezheti. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatóját Nagy Károly faggatta a részletekről.

A Concorde Értékpapír elemzői csapata szerint az amerikai részvénypiac jelenleg a legdrágább a világon, amit egyelőre nem feltétlenül támaszt alá az Egyesült Államok erőteljes gazdasági növekedése. A szakértők szerint az idei gazdasági év első felére az amerikai elnökválasztás még nem lesz hatással. Akkor módosulhat ez, ha kiderül, hogy ki lesz Donald Trump elnök kihívója demokrata oldalról. Főleg akkor inoghatnak meg a befektetők, ha a demokraták közül a radikális balos nézeteiről ismert Elizabeth Warren vagy Bernie Sanders lesz az elnökjelölt.

Az európai növekedés szempontjából nemcsak a britek uniós kilépése és az új megállapodás körüli teljes bizonytalanság lehet kockázat, hanem az is, hogy az Egyesült Államokkal kereskedelmi háborúba keveredhet. A Concorde elemzői szerint ez főleg akkor fordulhat elő, ha az Európai Unió komolyan gondolja a környezetvédelmi normák szigorítását, és a cégeket jelentős szén-dioxid csökkentésre kötelezné a termelésükben.