- Csütörtökön tartották az év első kamatdöntő ülését az Európai Központi Bankban, de a monetáristanács nem változtatott a jelenlegi kamatkondíciókon, mint az várható is volt. Az idei év kihívásaiközé tartozik a gazdasági növekedés lassulása, az alacsony inflációs és kamatkörnyezet, és akörnyezeti fenntarthatóságot fenyegető veszély. Ezen szempontok mentén vizsgálja felül az EKB ajelenlegi stratégiáját.


-Egy pillanatra megtorpantak a világ tőzsdéi, ami több elemzés szerint a kínai koronavírus terjedésével is összefüggésben állhat. A Kínából kiinduló légzőszervi megbetegedést okozó vírus már Amerikában és az Egyesült Királyságban is megjelent, azonban egyelőre a WHO megnyugtatóan nyilatkozott, ami a befektetőket is pozitívan érintette, így újra felfelé indultak el az indexek.


-Életbe lépett a Brexit megállapodást törvénybe iktató jogszabály. A királynő jóváhagyásával biztossá vált az Egyesült Királyság jövő hét pénteki kilépése az Európai Unióból. Pénteken az Európai Bizottság és az Európai Tanács is aláírta a megállapodást, már csak az Európai Bizottság általi ratifikálás van hátra.

Itt az új csúcs

A forint történelmi mélypontra esett az euróval szemben az elmúlt héten. Hétfőn még kedvező kép kezdett kibontakozni az EUR/HUF kurzus grafikonján, a délelőtti magas 337-es szintről 334,20-ig tudott erősödni a forint. Szerdán is erről a szintről indult meg a gyengülés, azonban most nem állta útját a 337, és 337,55-ön beállította új történelmi csúcsát az árfolyam. Pénteken kis korrekció indult meg, és jelenleg 336,10 forintért lehet egy eurót venni.

Dollárral szemben is jelentős volt a gyengülés, azonban ott nem állt be új csúcs. Csütörtökön 305,60 volt a heti lokális maximum, ahonnan péntekre 304,50-re konszolidálódtak a jegyzések.

A dollár euróval szemben erősödni tudott a héten. Csütörtökön mozdult nagyobbat az árfolyam és esett le 1,1100 alá, egészen 1,1035-ig.

Továbbra is távol a hazai euró

A Magyar Nemzeti Bank szakmai kötetet adott ki az euró hazai bevezetésének lehetőségeiről. A kötetből kiderül, hogy bár erős a törekvés a monetáris unióba való belépésre, még több szakmai vonatkozásban alul teljesíti Magyarország a maastrichti kritériumokat. Az MNB szerint előreláthatólag még 10 évig marad a forint, mint fizetőeszköz.

A teljes elemzést itt olvashatják el.