A teljes adást itt hallgathatja meg:

 

Vespucci Partners-t 2019-ben alapították meg három másik partnerrel együtt. A vállalat első befektetése 2019 decemberében történt. Büszkeségük, hogy az általuk segített egyik környezetvédelmi – biotech – vállalkozás bekerült a Forbes 17 „leforróbb” magyar startupja közé. A Poliloop magyar fiatalokhoz kapcsolódik, és egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt fejlesztenek, amely 7 hét alatt képes bármilyen egyszerhasználatos műanyagot lebontani.

A Vespucci Partners igyekszik az amerikai modellhez hasonló piaci módon és gondolkodás alapján működni. Úgynevezett hibrid startupokat „nevelnek”, amelyek ugyan hazai piacra szánt fejlesztésekkel jelentkeznek, de az amerikai terjeszkedésben is gondolkodnak. Ennek az oka, hogy a közép-kelet-európai régióban több fregmentált, kisebb piac található, és igazán nagy növekedést jellemzően inkább az Egyesült Államokban lehet elérni, ahol az innovációkkal kapcsolatban is nyitottabb a hozzáállás.

„A kockázatitőke-befektetésnél – ahogy a nevében is benne van – nem garantált a tőkemegtérülés. Általában tízből egy startup lesz nagyon sikeres, ami viszont visszahozhatja akár a teljes alap hozamát. Öt-hat induló vállalkozás viszont akár el is bukhat, ilyenkor ’elúszik’ a tőke. Néhányuk pedig kisebb, körülbelül három-négyszeres hozamot hoz vissza” – összegezte a Vespucci Partners egyik alapítója.

Cégük százalékos részesedését cserébe fektet be olyan társaságokba, amelyeknél még nagy a növekedési potenciál. Többnyire 5-7 év múlva történő exittel számolnak, amikor értékesítik a részesedésüket. Úgy véli, ezek a startupok a tőzsdére kevésbé lépnek ki, jellemzően inkább felvásárolják őket.

A teljes cikk elolvasható az IoT Zóna oldalán.