A tavalyi versenyen a Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriában megosztott első helyezés mellett döntött a Vodafone Digitális Díj zsűrije, így két nyertes is született: az ff.next startup és a WWF Magyarország projektje. Ebben a kategóriában olyan innovatív, digitális megoldásokat keresett a Vodafone Magyarország Alapítvány, amelyek a környezettudatosság széles körű elterjesztéséhez és a környezet megóvásához járulnak hozzá – írta az IoT Zóna.hu.

Az eredményhirdető gálán különdíjakat is kiosztottak, melyek közül a Dolgozói Különdíj nyertes fejlesztése, a Compocity okoskomposztáló rendszer is a fenntarthatóság jegyében jött létre.

A Vodafone Digitális Díjra idén is várják a zöld projekteket a Bolygónk és fenntarthatóság kategóriában. A pályázatra 2021. április 20-ig lehet jelentkezni, a részletek a Vodafone Magyarország Alapítvány honlapján érhetők el.

Zöld banki megoldással is kisebb lehet az ökológiai lábnyom

„Az ff.next innovatív, mobile-first megoldása ötvözi a pénzügyi és a környezeti tudatosságra nevelést. Az Ecomate applikációban nyomon követhetők a személyes pénzügyek, ehhez pedig egy egyéni karbonkibocsátást monitorozó rendszer is társul. A megoldás segítségével a felhasználók nemcsak az ökológiai lábnyomukat csökkenthetik, de könnyen kézben tarthatják kiadásaikat és előre megtervezhetik költségvetésüket is” – mondta az ff.next társalapító-ügyvezetője.

 

„Az Ecomate segítségével a felhasználók ’menet közben’ sajátíthatják el az egészségesebb pénzügyekhez szükséges hozzáállást. A digitális pénzkezelő olyan funkciókat foglal magában, mint a költségvetés-tervező, a költési korlátok, a megtakarítási stratégiák, a kiadások figyelése vagy a jelentések és értékelések. Ezzel szemben az ökológiailábnyom-kezelő tartalmazza a szén-dioxid-tervező funkcionalitást, meghatározza a felhasználó számára a CO2-határértékeket, valamint riportokat készít és kompenzációs intézkedéseket ajánl fel. A pénzügyi tanácsadó funkcionalitás egyedi tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel látja el az ügyfeleket a hatékonyabb költségvetés-tervezéshez, miközben segíti őket a környezettudatosság felé vezető úton” – részletezte Muck Iván.

WWF Léptem

A WWF Magyarország a Léptem applikációval nyerte el a Vodafone Digitális Díjat a Bolygónk és fenntarthatóság kategóriában.

"Ez egy olyan hiánypótló mobilalkalmazás, amely hazai adatokra támaszkodva, játékosan és egyszerűen segít felmérni, majd folyamatosan csökkenteni egyéni ökológiai lábnyomunkat. Ez azért is fontos, mert – számítások alapján – ha a Földön minden ember úgy élne, mint mi, magyarok, akkor több mint kétszer ekkora bolygóra lenne szükségünk. A városi lakosok lábnyoma pedig hazánkban is jellemzően legalább dupla akkora, mint a kisebb településeken élőké. Elsősorban a 25-49 éves városi lakosokat célozzuk az applikációval, de világos, hogy ökológiai lábnyomunk csökkentése közös feladat, érdek és felelősség” – összegezte a fejlesztés fő céljait Klacsán Csaba, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A WWF Léptem applikáció jelenleg tesztelés alatt áll, körülbelül egy-másfél hónapon belül várható a teljes bevezetés. A Vodafone Alapítvány díja az app kommunikációját segíti majd a közeljövőben.

Komposztáljunk okosan!

A Dolgozói Különdíjat elnyerő pályázatot a Vodafone munkatársai választották ki belső szavazáson. Ők egy olyan projekt mellett döntöttek, amely különösen illeszkedik a vállalat célkitűzéseihez, a nyertes innováció így a Compocity Kft. Compocity okoskomposztáló rendszere lett. Az elismerés része, hogy a telekommunikációs vállalat mentorcsapata fél éven keresztül segíti a projekt megvalósítását.

 

„Fejlesztésünk egy beltéri játékos komposztáló rendszer a környezeti nevelésben és szemléletformálás kialakításában nyújt aktív segítséget a városi lakosok számára. Legyen szó irodai dolgozókról, oktatási intézményekről vagy éppen vendéglátóhelyekről. Megoldásunkkal minden közösség aktívan hozzájárulhat az élhetőbb és zöldebb városi környezet megteremtéséhez” – sorolta Pancsa Emese Zsuzsanna, a Compocity társalapítója és vezérigazgatója.

Az eszköz jelenleg wifivel üzemel, de szeretnének egy minden körülmények között telepíthető autonóm rendszert létrehozni. A Vodafone szakmai mentorálásának köszönhetően a legújabb technológiák befogadására is fel tudják készíteni az eszközeiket. „A narrowband IoT-technológia, a firmware upgrade lehetősége, valamint megannyi más kommunikációs, marketing és nemzetközi üzletfejlesztési mentorálás együtt tud minket a következő szintre segíteni” – emelte ki a CEO.

„A mentorok pedagógusokkal is összekötöttek, amikor a közös munka folyamán ez jelent meg igényként. Terveink szerint idén nyárig több mint 1000 gyermeket fogunk elérni a közösen továbbgondolt Digitális Iskola Programba illeszthető rendszerünkkel” – vetítette előre a további terveket Pancsa Emese Zsuzsanna.