Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei ma többnyire emelkedtek – a Nikkei 0,7%-ot, az S&P/ASX 200 0,2%-ot, a Kospi 0,3%-ot, a Nifty 50 pedig 0,5%-ot ugrott.

A kínai indexek 0,1-0,8%-kal kerültek lejjebb. A Hang Seng 0,1%-os emelkedéssel outperformer volt – írták reggeli összefoglalójukban.

A Kínai Népbank 500 milliárd jüan (kb. 70 milliárd dollár) hitelprogramot indít a technológiai szektor támogatására.

Médiajelentések szerint Irán tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy tartózkodni fog a damaszkuszi légicsapás miatti megtorlástól Izrael ellen, ha tűzszünet jön létre a Gázai övezetben.

Más médiumok arról számoltak be, hogy már ezen a héten ideiglenes gázai tűzszünet jöhet létre, a Hamász és Izrael tárgyalókat küld Egyiptomba újabb tárgyalásokra.

A PIMCO a pénteki erős amerikai foglalkoztatási adatok után már csak 2 Fed-kamatcsökkentésre számít idén.

A Bank of America szerint amennyiben az olajár hordónként 100 dollár fölé emelkedik, a központi bankok lemondhatnak a kamatcsökkentésről.

Eközben a Goldman Sachs közölte, hogy a Brent olaj hordónkénti 100 dollár alatt marad az alapforgatókönyv szerint.

Leszakadt a hajtóműfedél a Southwest Airlines által üzemeltetett Boeing 737-800-as repülőgépről felszállás közben, ami a héten potenciális nyomás alá helyezte a Boeing részvényeit.

A főbb kriptovaluták emelkedéssel kereskednek az új hét elején – a Bitcoin és az Ethereum 0,7%-ot erősödött, míg a Dogecoin 1,3%-ot ugrott.

Az olaj visszahúzódik, mivel a héten nem történt iráni megtorlás Izrael ellen. A Brent és a WTI 1,3% körüli esést mutat a sajtótájékoztató idején.

A nemesfémek emelkednek – az arany 0,6%-kal, az ezüst 1,5%-kal, a platina 0,2%-kal, a palládium pedig 0,7%-kal ugrik.

Az AUD és az NZD a legjobban teljesítő főbb devizák, míg a CHF és a JPY a legnagyobb lemaradásban van.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjai ITT olvashatók.