A tegnapi Wall Street-i szeánsz végi eladás után az ázsiai indexek nyomás alatt zárták a kereskedést. A Hang Seng 0,4%-ot veszített az ausztrál ASX 0,6%-os csökkenésével szemben. A japán Nikkei több mint 2%-ot esett, a koreai KOSPI pedig több mint 1%-ot csúszott.

Az olaj, amely körül a tegnapi kereskedés vége irányult, ma nagyon korlátozott, 0,15%-os mínuszban kereskedik. A Brent továbbra is 91 dollár/hordó közelében kereskedik, 2023 októbere óta először.

A figyelem ma is olaj felé fordul, nem csak a bonyolódó inflációs kép miatt. Izrael magas készültségbe helyezte a fegyveres erőket.

Kashkari a Fed részéről jelezte, hogy idén két kamatcsökkentésre számít, de hangsúlyozta, hogy ha az infláció megreked a jelenlegi szinten, akkor a Federal Reserve idén visszatarthatja a lazító politikát. A piacok meglepetésére ezeket az aggodalmakat Austan Goolsbee, a chicagói Fed tagja is osztotta.

Thomas Barkin a Fed részéről szintén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a banknak biztosabbnak kell lennie a dezinflációs politika átvitelében a közelmúltbeli inflációs mérések és az üzleti gyakorlatok tükrében, amelyek az alacsonyabb árképzési erő ellenére még mindig találnak inflációnövelő módszereket.

A VIX volatilitási index a tegnapi közel 7%-os emelkedés után 0,7%-os enyhe csökkenéssel kereskedik.

Az S&P PMI adatai Hongkongból 50,9-es értéket mutattak a korábbi 49,7-es értékkel szemben, Szingapúrban pedig 8,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a konzervatív előrejelzések 1,9%-os és a korábbi 1,3%-os értékkel szemben.

A japán háztartások kiadásai -0,5%-kal csökkentek é/é a korábbi -6,4%-os és -2,3%-os előrejelzéssel szemben. A BoJ kormányzója, Kazuo Ueda jelezte, hogy a jövőben a bank csökkenteni szeretné a JGB-vásárlások ütemét és eladni a mérlegét.

Ueda ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bank nem áll közel ahhoz, hogy eladja a birtokában lévő ETF-portfóliót, és a közeljövőben nem is fogja ezt megtenni. A BoJ vezetője ugyanakkor azt szeretné, ha a hosszú távú kamatok árazása a piaci árapályától függne

A japán pénzügyminiszter, Suzuki hangsúlyozta, hogy a jen túlzó mozgása nem kívánatos, és nem zárta ki, hogy bármilyen eszközzel fellépjenek a JPY spekulatív volatilitása ellen. Hasonlóan vélekedett Ueda is.

A dollár továbbra is jól teljesít. Az USDIDX kontraktusok közel 0,9%-os pluszban kereskednek, míg az EURUSD 0,1%-ot veszít. Az aranykontraktusok közel 0,6%-ot veszítenek, a zöldhasú nyomása alatt.

A kriptovaluták többnyire gyengén teljesítenek, bár egyedül a Bitcoin kis volatilitással kereskedik, és 0,7%-ot veszít; jelenleg 67 500 dolláron kereskednek vele. A Microstrategy részvényei tegnap néhány százalékos rallyt töröltek el, mivel a Wall Street hangulata meredeken romlott.

John Kirby jelezte, hogy az izraeli kabinet valószínűleg beleegyezett abba, hogy humanitárius segélyt juttassanak a Gázai övezetbe az Erez átkelőn keresztül. Az amerikai hadsereg vizsgálja, hogy a World Central Kitchen civil konvoj elleni támadásban esetleg AI-t használtak-e fel.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.